Puuterin pöllyttäminen mielletään ainoaksi oikeaksi laskemiseksi. Onhan se kivaa, mutta pehmeän lumen äärelle osuminen on valitettavan harvinaista. Takavuosina tein jutun aiheesta, ja kysyin talvikautensa Alpeilla viettäviltä, että montako unelmien puuteripäivää heillä on keskimäärin kaudessa. Keskimääräinen vastaus oli 10 ja he viettivät ”pelipaikoilla” aikaa yli 100 päivää kaudessa. 

Rinnelasku on jostain syystä monelle pakkopullaa, josta ei oikein kehdata edes kertoa. Jos kovaa rinnettä joutuu laskemaan, se tarkoittaa monelle kantinkääntäjälle aikaista jälkihiihtoa. Puuterin jumaloinnin lisäksi näen tähän kaksi muutakin syytä: Laskutaito ei vastaa vauhdikkaan rinnehiihdon vaatimuksia, eikä myöskään välineet. 

Laskeminen rapsakassa rinteessä on hauskaa puuhaa, kunhan kantit ovat terävät ja niitä osataan oikein rinteeseen painaa. Haittaa ei myöskään ole siitä, että monot ja sukset ovat napakat ja laskijan taitotason mukaiset. 

Völkl ja Dalbello ovat tuoneet tämän kauden markkinoille uudet mallit aktiivisille rinteiden kuluttajille. Näin tästä testistä tuli tuplatesti, kun kumpikin tuote tuki toisiaan. Testiin pääsivät Dalbello Veloce 130 GW -monot ja Völkl Deacon 72 -sukset.

Dalbello Veloce 130 GW

Monoa hipelöidessä huomio kiinnittyy siihen, miten kevyt se on verrattuna perinteiseen rinnemonoon. Toinen huomio on siinä, miten paljon monon jalka-aukko avautuu helpottaen pukemista. Kolmas havainto tulee kantapäästä, se suorastaan loksahtaa jämäkästi paikalleen ilman tuskallista painetta. Jalkani on suomalaisittain kapea, eurooppalaisittain normaali, mutta mitta kantapäästä jalkaterään on vähän normaalia pidempi. Tämä aiheuttaa joissain monoissa kivuliasta painetta jalkaterän päällä.

Monossa on 100 mm lesti, joka sopii itselleni mainiosti. Omat mononi on 98 mm lestillä ja niitä on vähän levitetty yhdestä kohdasta. Testimonot istuivat ongelmitta jalkaani ilman lämpömuokkausta. Hyvä mono on napakka, mutta se ei satu. Jalassani oli sellaiset.

Sisäkengän vuori on sopivan liukas joten jalka liukuu sujuvasti paikalleen ja Primaloft-eriste huolehtii jalan lämpimänä pitämisestä. Monoissa on GripWalk-pohjat, jotka tekevät kävelystä mukavampaa ja antavat paremman pidon liukkaalla pinnalla. Pieni, mutta itseäni miellyttänyt ominaisuus oli sisäkengän takapuolella oleva riittävän suuri ja jämäkkä vetolenkki, josta sai hyvän otteen, kun jalkaa laittoi monoon sisään. 

Monon painoa ei löytynyt Dalbellon kotisivuilta, enkä tajunnut itse niitä punnita. Kevyt rinnekenkä on kyseessä, mutta ei mikään touring-tohveli. Monon kiristys hoituu neljällä soljella ja 40mm booster-remmillä. Soljet tiukalle ja mäkeen!

Lisätietoa:

maahantuojan verkkokauppa ja valmistaja kotisivut
Blogin kirjoitushetkellä. monojen suositushinta on 399 euroa

Volkl Deacon 72 100 -vuotis juhlamalli

Saksalainen Volkl juhlistaa 100 toimintavuottaan erikoistuottein. Volkl Deacon 72 -suksesta on valmistettu juhlamalli. Normaalistikin ihan napakkaa Deaconia on vähän jämäköitetty ja estetiikkaa on muutettu tyylikkään juhlalliseksi. 

Suksen kääntösäde (15,4m/173cm) suosii suomalaista rinnehurjastelijaa. Se on sopivan lyhyt, että Etelä-Suomenkin rinteillä ennättää suksen kääntää muutaman kerran kantilta toiselle vauhdikkaissa tunnelmissa. 

Suksen rakenne on perinteinen puuydin. Puulaatuina pyökki ja poppeli. Ydintä on topakoitettu kahdella koko suksen mittaisella titaanilevyllä. Kärjessä on pieni rockeri, joka helpottaa kantin vaihtoa. Pohjan muovi on ”parasta” mitä kaupasta saa eli P-TEX 4504 -muovia. Testisuksessa oli Marker rMotion3 asennuslevy ja Marker rMotion3 Gripwalk-side. Sama sidepaketti on myös myyntisuksissa. Olen todella innoissani Gripwalk-siteiden yleistymisestä! 

Lisätietoa

Maahantuojan verkkokauppa ja valmistaja kotisivut
Blogin kirjoitushetkellä. suksien suositushinta siteineen on 899 euroa

Monot kiinni sukseen ja mäkeen 

Välineet, eritoten sukset saivat todellisen kestotestin. Ne kulkivat mukanani huhtikuun kuvauksissa Lapissa ja alkutalven Levin säilölumirinteillä. Laskupäiviä suksille kertyi arviolta 30. Monot olivat enemmän käytössä alkutalvella. Syynä tähän on se, että kävelyvaputtimella varustetuilla monoilla on helpompi tehdä kuvauksia. 

Lasken pääsääntöisesti aika pitkillä ja leveillä suksilla. Monoina käytän Dalbellon jo myynnistä poistuneita Lupo AX 130 -vapaalasku/touring-monoja. Luposta saa edelleen 120 flexin versiota. Ero omien ja testivälineiden välillä on huomattava. 

Ensi tuntuma suksista oli jämäkkä. Pienetkin liikkeet välittyivät suksille välittömästi. Tovi meni välineiden ”äkäisyyteen” totutellessa. Mitä pidemmälle tottuminen meni, sen leveämmäksi hymyni kävi. Rinnekaahailu on todella hauskaa! Ranteen älyaparaatti kertoi vauhtia parhaimmillaan olleen vajaa 80 km/h, mutta kantti pysyi rinteessä ilman suurempia runttauksia. Rinteen pinnat vaihtelivat keväiden pehmeästä loskasta aina umpijäiseen kisarinteeseen. 

Keväisissä loskakummuissa sukset käyttäytyivät loogisesti. Pääsääntöisesti isommat kummut toimivat pieninä hyppyreinä, mikäli suksien kuljettaja ei ollut hereillä. Pienemmistä ja pehmeämmistä mentiin läpi. Myös takapaino kostautui, mikäli painopistettä siirsi huomattavasti siteiden takapuolelle. Sen verran ”tenkua” suksen ytimessä oli. Vaikka suksi on jämäkkä, se ei ole eloton. 

Laskiessa monot välittivät komennot moitteettomasti suksille. Alussa salpoja piti availla hissimatkojen ajaksi, mutta muutaman laskupäivän jälkeen salvat avautuivat vain tauoilla. Minun jalkaani nämä monot istuivat mainiosti ja niillä oli hyvä laskea. Soljissa on mikrosäädöt, joten ne sai juuri kulloinkin haluttuun kireyteen. Soljet olivat sopivan kookkaat, joten niiden käyttö onnistui myös laskuhanskat kädessä. Monon lämpimyyttä en päässyt oikein kokemaan, kun alkutalvi oli aika leuto. Pikkupakkasilla jalat pysyivät mukavan lämpiminä. 

Kun monot on helppo pukea, ne istuvat jalkaan napakasti ja sukset toimivat loogisesti rinnepäivän aikana voi keskittyä tärkeimpiin asioihin, laskemiseen ja laskukavereihin. 

Kehuja ansiosta

Blogien väline- ja testiarvioihin liittyy aina pieni epäilys, että saako kirjoittaja tästä jotain etuutta, kun näin tuotetta kehuu. Testivälineet on palautettu, eikä testaamisesta maksettu mitään korvausta. Suhteeni maahantuojaan on ihan hyvä, eli jos jotain heidän edustamia tuotteita tarvitsen, saan ne luultavammin edullisesti hankittua. Meillä ei ole kuitenkaan ole kaupallisia sidoksia. Yrityksen ihmiset tunnen hyvin, kuten liki kaikki muutkin Suomen oudoor-alan toimijat.

Monon ja suksen ylistykset tulivat ansiosta. Ne sopivat minun laskutyyliini hyvin ja ne palauttivat intoni vauhdikasta rinnelaskua kohtaan. Kevätalennusten koittaessa katselen itselleni vastaavia suksia, jotta jatkossa pääsen aina halutessani rinteissä jihaata hihkumaan. 

On aika nauttia rinteiden laskemisesta!

Ps. Yle on tehnyt mainion videon ratalaskemisesta. Samat lainalaisuudet toimivat myös rinnelaskijalle.