Hoitamattomien rinteiden kutsu on kantautunut yhä useamman alppihiihtäjän ja lumilautailijan korviin. Ski touringin, tuttavallisemmin skinnailun, suosion on havainnut myös sporttiala. Haglöfs on valmistanut Vassi Touring GTX– skinnailuasun.

Laskuasuja seuraavilla kilahti kello Vassi-sanasta. Vassi-tuotenimellä yhtiö on aiemmin tarjonnut vapaalaskuasua. Olennaisimmat erot vapaalasku- ja skinnailuasun välillä ovat kangas, kalvo ja yksityiskohtien määrä. Skinnailuasu on pelkistetympi. Siinä ei esimerkiksi ole taskua hissilipulle, lumilukkoa takin helmassa tai taskuja on vähemmän.

Kangas on hyväksi havaittua Gore-Texin Active -kangasta, joka päästää puvun sisään kertyviä höyryjä erityisen hyvin ulos. Mikäli höyryä kertyy enemmän kuin kangas ennättää hengittämään, niin takissa kuin housuissa on pitkät ilmanvaihtoa tehostavat niin kutsutut ventilaatiovetoketjut. Takin vetoketjut ovat viistot, ja niiden käyttö onnistuu myös reppua kannettaessa.

Taskuja on kummassakin asussa kaksi. Takissa on kookkaat rintataskut, joiden vetoketjut ovat pystysuunnassa keskilinjan lähellä. Housuissa kookkaat taskut ovat reidessä. Niin takissa kuin housuissa on Recco-heijasteet.

Housuissa oiva leikkaus

Housuissa on puolikorkea säädettävä vyötärö. Vyötärön saa kiristettyä sopivaksi ja mikäli housun oma tarrakiinnitys ei riitä, housuissa on vyölenkki. Lahkeissa on joustoreunaiset lumilukot, jotka riittävät hyvin myös vähän paksumman monon varren ympärille. Lahkeiden sisäpuolella on vahvikkeet kantin viiltoja ajatellen. Reisitaskut asettuivat reiden hyvään kohtaan, reiden puoliväliin. Taskujen toimivuutta myös lastattuna auttaa muotoon leikatut lahkeet. Oranssin puvun housujen vaalean harmaa takamus säilyi ilman lisäväriä, mutta ei tarvitse olla suuri ennustaja, että pian siellä näkyy joku pinttynyt tahra.

Takissa olennaiset paikallaan

Takin hupun pieni yksityiskohta, jämäkkä neppari niskassa, ansaitsee erikoismaininnan. Sen ansiosta huppu pysyy hulmuamatta, jos se ei ole käytössä. Muutenkin sen säätäminen, joko pään tai kypärän ylle onnistuu helposti. Mainittujen rintataskujen lisäksi takin sisäpuolella on vetoketjullinen povitasku. Hihoissa on tarrakiristys ja helmassa narusäätö.

Toimii myös testiolosuhteissa

Asu sai mittavan testin. Ylläksellä kauden avaus skinnailut pikkupakkasessa upeassa auringon paisteessa, Pallaksen sumussa pettävällä lumikannella, Kilpisjärvellä sumussa skinnatein ja Rovaniemellä Ounasvaaralla skinnaten sekä retkiluistellen.

Yksi testipäivä oli Levin lumilla, jolloin ylös noustiin hissillä. Silloin hissikorttitasku olisi ollut mukava ominaisuus. Portinlukija sai lipun luettua myös rintataskusta.

Testipäivien jälkeen sain palauttaa oranssin puvun priimakuntoisena. Puku vaihtui oranssista siniseksi ja testit jatkuivat pitkin talvea mm. Makedonian kissahiihtoreissulla. Hengittävyys oli hyvä, kuten valitulla kankaalla aina on. Tuuletusaukkojen käyttö onnistuu myös hanskat kädessä. Parina päivänä asua tuli käytettyä myös retkiluisteluretkellä. Hyvin toimi myös siinä lajissa. Monipuolisuus onkin tämän asun parhaita puolia, toimii varmasti talvipyöräilyssä tai vaikka lumikenkäilyssä.

Asusta on oma malli naisille. Kummallekin sukupuolioletetulle on tarjolla kaksi värivaihtoehtoa.

Miesten takin

sh. 539 eur

Paino 615 g/L-koko

Housujen 439 eur

Paino 423 g /L-koko