Talven hittituotteeksi nousivat liukulumikengät, jotka myytiin loppuun liki joka paikasta. Yksi liukulumikenkävalmistajista on Kangasalla toimiva OAC Finland Oy. OAC puhuu mieluummin karvapohjasuksista kuin liukulumikengistä.

Testi tapahtui yhtiön kotikentällä Kangasalan hiekkamontulla, jossa on parhaimmillaan korkeuseroa yli 60 metriä. Testipaikka on sikäli historiallinen, että suksien kehitystyö lähti käyntiin juuri samoissa maisemissa.

”Silloin haettiin eräänlaista modernia minisuksea, jolla voisi pitää hauskaa esimerkiksi kyseisillä hiekkamontuilla”, kertoo OAC:n toimitusjohtaja Miika Vuorio. Ideointikaverina hänellä oli appensa, urheilukeksintöjen legenda Antti-Jussi Tiitola.

Testisukseksi Vuorio oli valinnut suositun KAR 147 -mallin. Mallistosta löytyy suksia 100–160 cm:n väliltä. Osa on leveämpiä ja lumikenkämäisempiä, osa kapeampia ja niissä on enemmän perinteistä suksimaisuutta.

Vaelluskengistä monot

Suksien siteet ovat myös OAC:n omaa tuotantoa. Niissä on lumilautasiteistä tuttu monojen kiinnityshihnajärjestelmä. Siteen pituus on helppo säätää kengän pituuden mukaan. Paras kenkä suksimiseen on kiertojäykkä mutta taipuisa kenkä. Perinteinen nilkkapituinen vaelluskenkä toimii oikein hyvin. Siteessä on nivel päkiän alla, joten todella jäykkäpohjainen kenkä tekisi siteestä suunniteltua kankeamman. Kengän kiertojäykkyys tulee erityisesti tarpeeseen, sillä suksia ohjataan alamäessä käytännössä ukko- ja pikkuvarpailla.

Kun on saanut sukset jalkaan, ensimmäiseksi ajatukseksi nousee niiden keveys. Suksi tottelee herkästi komentoja, joskaan ei yhtä jämptisti kuin alppisuksi. Suksea voi laskea niin telemark- kuin alppityyliin. Telemarkkia laskiessa saa vähän lisävoimaa kanteille haastavissa kohdissa. Eteneminen umpihangessa on merkittävästi rivakampaa kuin lumikengillä. Ei ihme, että metsästäjät ovat näistä innostuneet. Metsästäjät ja koiraharrastajat arvostavatkin kantitonta vaihtoehtoa, joka ei ole vaarallinen koiran tassuille.

Hyvä pito

Hiekkakuopalta löytyi rehtiä uppolunta sekä pienen pehmeän kerroksen alla olevaa jäistä kantohankea. Uppolumessa suksilla oli hauska edetä ja laskea. Jäinen alusta teki laskemisesta huteraa, joten kaikkiin olosuhteisiin karvapohjasukset eivät sovellu. Laskiessa suksen pohjassa oleva karva rahtusen jarrutti menoa, mutta liukua piisasi ihan riittävästi nautinnollisiin laskuihin.

Liukulumikengät eivät ole mitkään ylävuoristosukset, mutta oikein hauskat vempeleet esimerkiksi Etelä-Suomen hiekkakuopilla tai metsissä seikkailemiseen. Ketteryyden ansiosta niillä voi laskea vähän tiheämmässäkin metsässä. Kun skinejä ei tarvitse irrottaa ja kiinnittää, parin tunnin lähiseikkailulla ennättää tehdä monta laskua enemmän kuin perinteisillä alppisuksilla.

Voisin kuvitella, että esimerkiksi Lapin luonnossa liikkuja nauttii karvapohjasuksista. Eteneminen hangessa on sukkelaa, ja alamäissä saa vähän levättyä toisin kuin perinteisillä lumikengillä. Jyrkimmät jäiset rinteet jättäisin kuitenkin väliin.

Hymy jäi päälle parin tunnin testin jälkeen. Kangasalla tehdään hyvän mielen sivakoita. Testin jälkeen mieleen nousi tuotteiden hankinta, mutta sitä pitää odottaa ainakin ensi syksyyn. Kaikki on myyty. Hyvä, että kotimainen tuote käy kaupaksi!

Hinta: 419 euroa

Lisätietoa: fi.skinbased.com/