Haglöfsin Duality on erilainen uutuuskenkä. Siinä on kaksi välipohjaa, pehmeä ja jäykkä. Ajatuksena on, että kengästä saa kaksi erilaista kenkää: pehmeä pohja soveltuu arkisempaan käyttöön ja kova maastossa taakan kanssa kulkemiseen.

Dualityn paketti on huomiota herättävän jämäkkä. Laatikko viestittää tunnetta laadukkaasta tuotteesta – kengän ja välipohjien viimeistely on laadukasta.

Kengät on valmistettu laadukkaasta nahasta sekä kierrätysmateriaaleista. Ne on suunniteltu helposti korjattaviksi. Gore-Tex Extended Comfort huolehtii veden pysymisestä kengän ulkopuolella.

Pienet erot

Käsin tunnusteltuina välipohjien jäykkyyserot ovat vähäiset. Myös eri välipohjilla kävellessä eroa ei juuri huomaa. Parhaiten eron huomasi, kun molemmissa kengissä oli eri välipohjat.

Suurimman osan testipäivistä käytin pehmeitä välipohjia, kun vaativampia patikkareissuja ei ollut tiedossa. Lyhyitä testejä tein kuitenkin repun kanssa maastossa. Jäykkä vaihtoehto toimii hyvin, kun nousut ja laskut jyrkkenevät, sillä kengällä saa paremman ponnistuksen jyrkissä paikoissa. Alppivaellukselle tai tunturiretkelle ei tarvitse miettiä, kumman välipohjan valitsin.

Kenkien ulkopohja on pitävä, oli sen alla purjeveneen kansi tai märkä kallio. Märissä juurakoissa pito jää useimpien kenkien tapaan vaillinaiseksi. Kuvio on aika matala, mikä tekee kengästä mukavan rullaavan normaalissa ulkoilussa. Kuvio istui hyvin maastopyörän avopolkimiin, ja kenkä pysyy niissä miellyttävän napakasti.

Notkea kenkä

Dualitylla on mukava hyppiä kivillä ja rantakallioilla. Notkeampi välipohja taittuu kivasti, jolloin ponnistukseen saa voimaa aina varpaiden viime sentteihin saakka. Kengän nahka on leikattu siten, että kengässä on tilaa jalkaterän kohdan liikkeelle. Joustavuutta voi sujuvasti säädellä ohuilla kengännauhoilla. Nauha ei jousta, joten esimerkiksi pyöräilyä ajatellen jalkaterän voi kiristää napakasti ja nilkasta jättää löysemmälle. Erittäin ohut nauha ei juurikaan luista, mutta se on sormille rahtusen epämiellyttävä kiristää.

Olen tehnyt Dualitylla useamman viikon erilaisia testikävelyitä. Kengän nahka näytti testikauden jälkeen käytetyltä, mutta putsaus ja kevyt rasvaus saivat kengän näyttämään liki uudelta. Pohjissa ja reunoilla ei näy juurikaan käytön jälkiä.

Sukkamainen suoja

Kengän nilkkaosassa sekä jalkaterän päällä on joustokankainen sukkamainen kangas. Uutena kengän jalkaan laittaminen oli suorastaan tuskaista. Muutaman kerran jälkeen kangas vähän venyi ja pukeminen helpottui. Pukemista ja kuivausta helpottavat kengän takana olevat sormilenkit. Sukkamaisessa kankaassa on loistavana etuna se, että metsässä kulkiessa neulaset ja muut roskat eivät pääse kengän sisään ja pyöräillessä se pitää nilkan lämpimänä.

Ekologisuus huomioitu

Kengän suunnittelijat ovat huomioineet myös ekologisuuden. Pinta on Leather Working Groupin sertifioimaa nahkaa. Pinnan DWR-käsittely on vapaa fluorihiiliyhdisteistä. Bloom Foam -välipohjan valmistamisessa on käytetty levää. Sukkamainen päällinen, nauhat ja vahvikkeet ovat 100 % kierrätettyä polyesteria.

Haglöfsin Duality on oiva kenkä. Onko siinä kaksi yhdessä vai jaksaako välipohjia vaihdella? Nämä olivat oleellisia kysymyksiä ennen testiä, mutta asiat tulivat mieleeni myös testin jälkeen. Käytän kengissä pehmeitä välipohjia arkisessa ulkoilussa, jolloin ne ovat todella miellyttävät ja teknisesti toimivat. Uskoakseni ensi kesän retkille otan mukaani vain toiset välipohjista. Kumpi, sen ratkaisee retkikohteen maasto.

Paino: 

Yhden kengän paino 394 g (KOKO UK 8), Everyday-välipohja 81 g ja Mountain-välipohja 81 g.

Materiaalit

Päällinen: Fluorihiiletöntä ja vettähylkivää 1,4–1,6 mm:n nupukkinahkaa LWG‑järjestön tarkastamista (kulta- tai hopealuokitelluista) nahkatehtaista. Kierrätetty polyesteri (neulos ja nauhat).
Vuori: Gore-Tex Extended Comfort
Välipohja: Bloom Foam
Kantapäätuki: Bio TPU
Ulkopohja: Wet Grip Rubber™ / Ahar™ Plus kantapäässä.

Hinta 259 euroa

Lisätietoa

Duality Facebookissa