Haglöfsin V-sarja muodostuu teknisiä kokeiluja sisältävistä vaatteista. Sarjan tuotteista tehdään rajoitettuja tuotantomääriä. Tällä kertaa Haglöfsin suunnittelijat innostuivat kokeilemaan grafeenia osana eristystä. Vaatteeksi valikoitui yhtiön suosittu hupullinen keinokuitueristeinen Mimic-takki.

Mimic on hyväksi havaittu minimalistinen kevyttoppatakki. Vaikka takin nimi ja leikkaus on sama, yhtymäkohdat tähän ”perus” Mimiciin loppuvatkin. V Series Mimicin eriste on Mimic Platiniumia, joka on keinokuitueristettä, johon on sekoitettu grafeenia.

Grafeeni on uusi, vuonna 2004 löydetty aine. Se on hiilen allotrooppinen muoto, joka koostuu yhdestä kerroksesta toisiinsa sitoutuneita sp2- hybridisoituneita hiiliatomeja. Grafeenin on sanottu olevan maailman kestävin tunnettu aine. Se läpäisee valoa ja johtaa hyvin lämpöä ja sähköä.

Grafeenin ansiosta vanusta on saatu erittäin kevyttä ja poikkeuksellisen tehokkaasti lämpöä tasaavaa. Myös pintakankaan painosta on tingitty, se on vain 7 denierin paksuista mini-ripstoppia. Vaikka kangas on ohut, siinä on paljon ominaisuuksia. Se on kestävää, hengittävää, tuulenpitävää sekä vettä hylkivää.

Käyttökokemuksia

Ensikosketus takkiin saa hämmästymään sen keveydestä, painoa on vain 166 grammaa. Pintakangas (Pertex®Quantum) ja vuori on rahtusen karhea, mutta silti sen verran liukas, että pukeminen sujuu sukkelasti. Taskuja on kolme, käsitaskut sekä rintatasku vasemmalla. Kaikki taskut ovat aika kookkaita. Säädettävässä hupussa on pieni lippa suojamassa kasvoja pisaroilta. YKK on toiminut kookashampaisten ja sujuvasti toimivien vetoketjujen toimittajana.

Takin veden hylkivyyden ja tuulen pitävyyden testaaminen onnistui mainiosti purjehdusreissulla, vaikka mistään purjehduspalttoosta ei olekaan kyse. Kumpaakin piisasi, sadetta ja tuulta. Rankkasateessa ainut paikka, josta vettä pääsi vähän sisään oli hupun ja takin välinen sauma. Onneksi takki kuivui likipitäen heti, kun sade lakkasi, tai ainakaan se ei tuntunut kostealta. Tuuli ei tuntunut missään vaiheessa takin sisällä. Takin sisällä oli koko ajan lämmintä. Pelastusliivi oli osan aikaa takin päällä, mikä saattoi vaikuttaa takin ominaisuuksiin. Esimerkiksi vetoketjut eivät ole roisketiiviit, mutta niiden kautta ei kosteutta päässyt takin sisään. Kaikkiaan takki oli yllä viiden päivän purjehdusreissulla. Köysien hankauksista tai reelinkiin nojailuista ei jäänyt merkkejä pintakankaaseen.

Auringon laskettua oli kostean koleaa. Iltaisin suuntasimme jalan saaria tutkimaan. Takin sisällä on todella mukava olla. Lämpöä riittää tasaisesti takin jokaisessa kohdassa, josta ilmeisesti kiitos kuuluu grafeenille. Hengittävyys on erinomaisella tasolla. Kallioilla seikkaillessa takki eli miellyttävästi mukana, vaikkei siinä mitään joustopaneeleita olekaan.  Kevyen repun kanssa kulkiessa tasainen lämmönjako toteutuu selkeästi mukavampana, kuin perinteisellä kevytuntuvatakilla. Suurella mielenkiinnolla odotan kylmempiä kelejä, jolloin pääsen kokeilemaan V Mimicin lämpöominaisuuksia. Talvella on myös kiehtovaa kokeilla tätä esim. touring-hiihtoreissujen väliasuna.

Upea takki

Ulkoiluvaatteiden aktiivikäyttäjänä kiitän Haglöfsia siitä, että aina välillä antavat suunnittelijoittensa leikkiä materiaaleilla. Grafeenin käytön myötä uskon yhtiön löytäneen jotain uutta, josta on iloa myös myöhemmissä ulkoiluvaatemalleissa. Kerrassaan mainio ja erittäin monikäyttöinen takki! Takista löytyy miesten ja naisten mallit, joita on tarjolla vain mustana, keltaisin vetoketjuin.

Tietoja

Pertex®Quantum, 100 % polyamidia,

7D:n mini-ripstop-kangas, 24 g/m²

Bluesign®-sertifioitu vanu: Mimic PLATINUM Ultracluster Graphene sekoitettu kierrätettyyn polyesteriin.

Paino: 166 g (L-koko)

Suositushinta 299 euroa

Lisätietoa