Tuusulassa järjestetään 50. Asuntomessut 3.–30.8.2020. Lähdin messuille katsomaan erilaisia urheilu- ja liikuntavälineiden säilytys- ja huoltotilaratkaisuja. Olihan yhtenä messujen teemana ekologisuus ja pyöräilyn huomioiminen.

Pyörällä pääsi hyvin perille, pyöräparkki oli jämäkkä ja simppeli. Kaasuautoilijana kiitän messualueen kupeessa avattavaa kaasuasemaa. Keski-Uudellamaalla onkin ollut turhan harva biokaasun jakeluverkko.

Paljon varusteita

Ennen lähtöäni katselin omia urheiluun tai ulkoiluun liittyviä varusteita. Kellarista löytyy alppi- ja maastohiihtosukset monoineen ja muine varusteineen. Melontaliivit, melat ja muut siihen liittyvät varusteet. Retkeilyyn keittimet, kantolaitteet, makuualusta, teltta ja useampi makuupussi. Vain muutaman kerran vuodessa nykyään käytettävät jääkiekkovarusteet. Retkiluistimet, mökkisulkapalloverkkoteline sekä -mailat. Petankki ja Mölkky ovat varusteina pienemmästä päästä. Kalastusvarusteitakin on, onneksi lähinnä vaellustarpeisiin rakennettu setti. Näihin lajeihin liittyvät asusteet ja sesongin varusteet, kuten kypärät, ovat talon puolella. Pyöriä on taloudessa neljä. Pari vähän arvokkaampaa ja pari ”asemapyörää”. Viidennen hankinta on vahvasti vireillä. Suunnistusvarusteet ovat niin pieniä, että niitä ei edes lasketa. Jollain näitä varusteita kuljetetaan, eli auton katto- ja takaluukkutelineitäkin on siunaantunut riittävästi. Olen siis menossa katsomaan isoa varastoa, jonka kyljessä olisi jonkinlainen asunto.

Messualueen pyörtelineet olivat yksinkertaisen toimivia

Autotallin vesipiste on varmaan kaunis, muttei kovin käytännöllinen

Kodinhoitohuoneeseen on kätevä mennä pesemään kuraisia asuja

Oikeaa käyttöä

Sporttisuuden huomioivassa talossa on hyvin varasto- ja huoltotilaa, lämmintä ja kylmää. Sporttisuuden huomiointia on myös käyttäjän huomioiminen, eli vaikka kuraisen maastopyöräilijän tie pesupaikalle, esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen, on mahdollisimman lyhyt. Klassiset kuraeteiset loistivat messuilla poissaoloillaan. Ehkä nykylapset eivät enää leiki kuraleikkejä? Toisaalta messujen kodinhoitohuoneet olivat nimensä veroisia, eikä niissä ollut kuin harvassa huuhteluletku tai kurakaivo. Kodin torkkupeitot niissä saa kivasti laskostettua ja koristetyynyt aseteltua värijärjestykseen marmorilattian peilatessa kivasti kattovalojen hehkua.

Helposti saatavilla oleva pesumahdollisuus pihalla olisi hyvä myös polkupyörää ajatellen. Yllättävän harvalla pihalla oli vesipiste kätevästi pyörien säilytyspaikan liepeillä. Useimmiten lämpimän varaston ja vesipisteen yhdistelmä oli toteutettu laittamalla varasto lämmönjakokeskuksen yhteyteen, joka hoitaa samalla varaston lämmityksen ja pitää vesipisteen jäätymättömänä. Lämmintä varastoa arvostavat esimerkiksi jääkiekkoilijat ja heidän perheensä. Lätkävarusteet tuoksuvat sietämättömille, mutta kamat pitäisi jotenkin saada kuivaksi.

Autotalli on mitä parhain paikka sporttivarusteille. Tilaakin niissä on aika hyvin, kunhan niihin ei laita autoa. Useimmiten tallit olivat juuri nykyautoille passeleita, joten jotain varastohyllyjä voi kuvitella laittavansa vain tallin yläreunoille ja auton pituudesta riippuen myös päätyseinälle. Vesipiste ja lattiakaivo löytyivät liki kaikista autotalleista.

Ani harvassa tallissa on tilaa sekä autolle että polkupyörälle. Lämmin talli fillarille on tarpeen, mikäli pyöräilee ympäri vuoden. Jäätynyt vaihteenvalitsin ei tee talvista työmatkaa yhtään mukavammaksi polkea. Lämpimät tai ainakin suojaiset tilat ovat erityisen iloinen asia, mikäli itse huoltaa esimerkiksi polkupyöriä tai suksia. Käypäisissä olosuhteissa tehdyissä huoltotoimissa kuuluu myös kirosanoja paljon vähemmän.

Vesipiste talon edustalla oli yllättävän harvinainen näky

Suora yhteys kodinhoitohuonesta ulos on pyykkärin ja ulkoilijan toiveratkaisu

Arvokkaampia pyöriä säilyttää mielellään lukitussa sisätilassa

Pyörätilat messuvarastoina

Varastotiloja tutkiessani en saanut parasta käsitystä, sillä monet pyörävarastot olivat esitteiden tai muun messuvierailta näkymättömiin siirrettyjen roinien täyttämiä. Fillarikatoksiin ja autotalleihin oli sijoitettu promootiopisteitä, joten analyysini on osin arvailua.

Kylmät varastot olivat usein aika pieniä – harmi kun en laskenut, kuinka moneen paikkaan nelihenkisen perheen pyörät olisivat oikeasti mahtuneet! Ei kovinkaan moneen. Pyörät oli kuitenkin huomioitu. Niille oli tehty omat katokselliset säilytyskolot. Vielä kun olisi laitettu esimerkiksi kiinnityslenkkejä ja telineitä, että pyörät saisi pysymään järjestyksessä ja ennen kaikkea tallessa varkailta. Olin bongaavinani vain muutamassa pientalon pyöräkatoksessa pistorasian, jossa voisi sähköpyörän ladata.

BoKlok-rivitaloasunnoissa oli suuri pyöräkatos kiinnitystelineineen! WoodCube-kerrostalon 18 huoneiston talon pyöräkellarissa oli sähköpyörien latauspiste. Haaste on, että tila on niin pieni, että sinne saattaa juuri mahtua 18 polkupyörää. Samaisissa taloissa ei ole kellarissa verkkokoppeja, vaan parvekkeilla on pieni lukittava varasto.

Sporttivaatteille paikka

Lasketteleva nelihenkinen perhe tarvitsee myös runsaasti tilaa vaatteille. Yleisesti esimerkkiperheen karauttaessa kotiin eteinen on jumissa. Pukeutumiselle/riisumiselle on varattu vähän tilaa, kuten myös ulkovaatteille. Aktiivinen elämäntapa tarkoittaa myös pestäviä ja kuivattavia vaatteita. Liki jokaisessa kodinhoitohuoneessa oli pesukoneen lisäksi kuivausrumpu. Kaikki tekniset kankaat eivät kestä rumpukuivausta, jolloin kaipaisi myös kuivaustelinettä. En muista nähneeni ensimmäistäkään kuivaustelinettä/narua kodinhoitohuoneessa, en myöskään ulkona.

BoKlokin pyörätelineet

Villa Salmiakin eteisessä oli hyvin tilaa vaatteille

Yleisin ratkaisu sporttivälineiden säilytykseen, katos pienellä kylmällä varastolla

Kunta tehnyt panostuksia

Tuusulan kunta tukee messualueen sporttisuutta hyvin. Alueelle on rakennettu moderni ja monipuolinen leikki- ja liikuntapuisto. Tosin osa liikuntapaikoista on pinnoitettu aina houkuttelevalla kivituhkalla. Lähistöllä kulkee mukavia ulkoilureittejä entisissä varuskunnan harjoitusmetsissä. Uimahalliin on lyhyt matka. Kilometrin päässä on Tuusulan urheilukeskus, jossa on mm. kaksi jäähallia, skeittiparkki, tennis-, squash-, sulkapallo- ja salibandyhallit, frisbeegolfratoja sekä uimalampi. Siellä on myös yleisurheilukenttä, useita jalkapallokenttiä sekä rullahiihtorata ampumapaikkoineen. Talvella rataa lumetetaan väkisinhiihtäjien iloksi.

Erityismaininta

Villa Mikael oli mielestäni harkituin kokonaisuus. Talon asukas on liikuntarajoitteinen, joten hyvä suunnittelu on todella tärkeää yksin pärjäämisen kannalta. Kaikille asuille ja varusteille oli selkeät paikat ja käytettävyys erittäin korkealla tasolla. Taloon oli rakennettu myös asukkaalle tärkeät musisointi- ja jumppatilat yhdeksi monitoimihuoneeksi. Talo oli viimeistelty laadukkaasti. Sieluun jäi jotenkin kalvamaan tunne, miksi kaikkia taloja ei suunnitella samalla pieteetillä ja viimeistellä yhtä huolellisesti.

Lopuksi

Suurin osa Asuntomessujen taloista on valmistettu asiakkaiden tarpeet huomioiden, eli talot on suunniteltu käyttäjiensä tarpeisiin kuten pitääkin. Koripallotelineet, lätkä- ja säbämaalit, keppihevosradat tai vaikka trampoliinit puuttuivat perheasuntojen pihoilta. Olisi olettanut, että näitä varusteita olisi sijoiteltu tontille jo suunnitteluvaiheessa. Vanhemmilla pientaloalueillahan näkee pihoilla melkoisia virityksiä. Luulisi, että messutalojen mietityt fengsuit pysyisivät paremmin ojennuksessa, jos sekalainen sporttiroinakin olisi edes jonkinlaisessa järjestyksessä.

Ai niin, alun varustelistaltani uupuivat kajakit. Niillekin pitäisi löytyä paikka, jossa ne olisivat auringolta suojassa ja josta ne olisi helppo nostaa/laskea auton katolle. Ei löytynyt messualueelta täydellistä unelmien asuntoa. Pitänee käydä teollisuusalueilla katselemassa pienhalleja talkkarin asunnolla.

Villa Mikaelin monikäyttöhuone

Messualueen reunalla on mainio alue pienille skuuttaajille ja pyörälijöille

Villa Mikaelin jumppavarusteita

Sporttivälineiden huoltaminen on helpompaa lämpimässä

WoodCuben pyöräkellarissa on latauspisteet sähköpyörille

Messujen sympaattisimmat hahmot