Sain testattavakseni Peak Performancen ensi kesänä kuluttajamyyntiin saapuvia pyöräilyvaatteita: vetoketjullisen Power-hupparin, Eastli J -kuoritakin, pitkähihaisen puolivetoketjullisen Spiripr-paidan sekä Eclect L -shortsit. Tuotekategoria on Peak Performancelle uusi, joten oli mielenkiintoista päästä kokeilemaan, miten asut toimivat käytännössä.

Vaatteet, tai osa niistä, sai todellisen kestotestin, sillä ne saapuivat jo kesäkuussa. Kaikki yläosat olivat pitkähihaisia, joten alkukesän helteissä niitä ei tullut juurikaan käytettyä. Shortsit olivat käytössä senkin edestä. Jos arvioisin asujen suunnittelun lähtökohtia, tavoitteena on ollut sivistynyt ja tyylikäs maastopyöräilijä. Kankaissa ja kalvoissa Peak Performance on aina luottanut laadukkaisiin materiaaleihin, joten ennakko-odotus oli enemmänkin toiminnallisuuden ja kestävyyden testaaminen.

Kävin kesäkuun lopulla Bike Park -ohjaajakurssin, joten asut pääsivät paikoin myös rymypyöräilykäyttöön.

Spiripr-pyöräilypaita

Ensi kosketus paitaan on mukavan pehmeä. Päälle puettaessa huomaa myös paidan joustavuuden (88 % polyesteri ja 12 % elastaani). Jousto tuli tarpeeseen, sillä paidan leikkaus on vartalonmyötäinen. Oikean kokoinen paita oli kyllä miellyttävä päällä, mutta vartalon muotoja myötäilevä paita pötjäkällä keski-ikäisellä miehellä ei ole kaunis näky. Puolipitkä vetoketju mahdollisti ilmankierron lisäämisen paidan sisällä lämpimällä kelillä ajellessa.

Pitkistä hihoista oli iloa lämpimälläkin säällä, kun ne tarjosivat suojaa esimerkiksi kuusenoksien raapimisilta. Noin viiden sentin korkuinen kaulus on varmasti hyödyllinen viileämmillä keleillä. Napakoissa hiharesoreissa on peukalolenkit. Muutama ajoreissu tuli tehtyä myös reppu selässä. Kesän käytön jälkeen paita on edelleen siisti. Se on selkeästi kulutuskestävämpi kuin ensikerran ohutta paitaa hypistellessä oletin.

Eclect L -shortsit

Shortsit pääsivät todelliseen testiin. Ne ovat niin miellyttävät, että pidin niitä muutenkin kuin pyöräillessä. Taskujen (3 kpl) vetoketjut ovat roiskevesisuojatut. Kangas (55 % polyesteria, 40 % kierrätettyä polyesteria ja 5 % elastaania) on joko joustavaa tai erittäin joustavaa. Vyötärössä on tarrakiristys sekä vyölenkit.

Shortsien lahkeet ja leikkaus ovat sopivan leveät, ja niiden alle mahtuu myös polvisuojat tai tarvittaessa ohuet suojahousut. Shortsit olivat mukana myös monissa kaatumisissa – onneksi ei kovin pahoissa. Liki kaiken ne kestivät. Talmassa alamäkipyöräillessä takarengas lipesi ”koirankopin” päältä, ja putosin noin 1,5 metrin korkeudesta peffalleni soralle, pienen liukumisen kera. Ihon verinaarmujen ja mustelman lisäksi sain kankaaseen muutaman pienen reiän, jotka eivät haittaa shortsien jatkokäyttöä. Jälleen yllätyin asun kestävyydestä.

Shortseissa jäin kaipaamaan kuitenkin hakaskiinnitystä. Hakanen olisi pitänyt vyötärön kiinni kaikissa tilanteissa. Painonapit avautuivat itsekseen pari kertaa tiukoissa tilanteissa.

Eastli J -kuoritakki

Suomen kesään kuuluu sadepäiviä, joten kuoritakillekin tuli käyttöä. Eastli on pelkistetty kuoritakki, joka on 100 % polyesteria. Kalvo lienee Peakin oma, sillä se ei käynyt ilmi tuotelapuista. Takissa on kaksi vetoketjullista käsitaskua, joissa mukana kulkeneet tavarat pysyivät kuivina myös rapsakassa sateessa. Hupun kiristäminen ja löysyttäminen onnistuu yhdellä kädellä hupun takana olevasta narulukosta. Hupussa on muutaman sentin lippa, joka ehkäisee vähän ylhäältä tulevan sateen ajolaseille pääsemistä. Riittävän kookas huppu ulottuu myös kypärän ylle.

Vähän pidemmällä helmalla oleva takki ajoi asiansa hienosti, tuli vesi taivaalta tai rapa renkaista. Takin sisällä tunnelma pysyi kuivana. Lämpimistä keleistä johtuen ihon tuottamaa kosteutta kertyi takin sisälle. Se haihtui kohtuullisesti takin sisältä ja erityisen hyvin, jos keli salli vetoketjun osin avoimena pitämisen. Vetoketjussa

Power-huppari

Kahdella taskulla, rinta- ja selkätaskulla, varustettu pidemmän leikkauksen huppari on mukava vähän koleamman kelin fillarilenkkien vaate. Huppari jäi vähälle käytölle kesän lämpöisten kelien vuoksi. Toinen syy on myös sen tyköistuva leikkaus, joka ei varsinaisesti imartele testaajansa vartaloa. 100 % polyesterkankaassa on harjattu sisäpinta, joka tekee siitä erittäin miellyttävän ihoa vasten. Hihaan printattu tyylitelty Peak Performancen logo on säväyttävä yksityiskohta. Hupparin helmassa on kapea joustoresori. Asun huppu on makukysymys – itse olen kehno huppujen käyttäjä, eritoten fillaroidessa. Joustava kangas on niin miellyttävä, että jäi rahtusen harmittamaan, ettei hupparia tullut käytettyä muutamaa kertaa enempää. Ehkä se antoi hyvän syyn pienelle laihdutuskuurille?

Lopuksi

Pyöräily on nyt todella haluttu harrastus. Kesän myyntilukemat Suomessa olivat +70 % kesästä 2019, joka oli myynniltään jo erittäin hyvä. Samalla myös pyöräilyyn liittyvä varuste- ja vaatekauppa on käynyt hyvin. Erityisenä trendinä on ollut soratie- ja maastopyörien myynnin kasvu. Peak Performance tuo mielenkiintoisen lisän juuri tämän kategorian pyöräilijöiden vaatetukseen. Kesän testin perusteella pohjatyöt on tehty hyvin, eikä asuissa ole juurikaan huomauteltavaa.

Itselleni eritoten shortsit ja paita jäävät säännöllisiksi työvaatteiksi, kun teen bike park -ohjauksia.