Espanjan aurinkorannikko mielletään seniorikansalaisten loppusijoituspaikaksi. Alue on paljon mainettaan monipuolisempi, tarjoten ulkoilmaihmisille lukuisia aktiviteetteja. Sierra Nevadan olenkin jo esitellyt. Kävin siellä myös tänä talvena, mutta uutta sanottavaa paikasta ei juurikaan ollut.

Vuoren reunalle kävelemään

Caminito Del Ray (kuninkaan polku) on jyrkän vuoren rinteen kylkeen tehty kävelyreitti. Reilu tunnin Malagasta sijaitseva nähtävyys pysäyttää purkan jauhannan. Vesi on kovertanut vuoreen paikoin pari sataa metriä syvän uran. Kallioseinään on kiinnitetty metallirakenteinen kävelyreitti tai paikoin kulkeminen on mahdollistettu tunnelilla.

Alun perin reitti rakennettiin alueen vesivoimalaitosten työntekijöiden kulkua helpottamaan. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1901. Kunigas Alfonso XIII saapui avaamaan Conde del Guadalhorcen padon 1921, josta jalostui myös reitin lempinimi.

Kaikkiaan vuoripolku on noin viisi kilometriä pitkä ja kokonaiskävelyä reitillä kertyy noin kahdeksan kilometriä. Kulku on alamäkeen ja kohtuullisella valokuvaamisella reissun läpikäynti vie noin kolme tuntia. Polku ei sovi liikuntarajoitteisille, eikä reitille huolita alaikäsiä (k18) kansalaisia. Reittiä kutsuttiin maailman vaarallisemmaksi käytäväksi kuolemantapausten johdosta. Reitti oli noin 15 vuotta kiinni, jona aikana se peruskorjattiin turvalliseksi. Peruskorjaus valmistui vuonna 2015.

Veden kaivaman uran lisäksi matkalla riittää silmäkarkkia pehmeään kallioon muodostuneista mielikuvitusta ruokkivista muodoista, ohi lentävistä kyyhkyistä ja pääskysistä sekä taivalla tilannetta tarkkailevista petolinnuista.

Toloxin tallustelemaan

Vajaa tunti Fuengirolasta tai Malagasta ja ollaan Toloxissa. Koko valkoisen taajaman ympärillä avautuu upea luonnon puisto, jossa kulkee useita patikkapolkuja. Opasteet eivät vedä vertoja Metsähallituksen tai vaikka Alpeilla kulkevien reittien kyltityksille. Sinällään reitit ovat aika selkeitä, eikä niiltä normaalilla valppaudella pääse eksymään. Laaksoissa kulkevilla reiteillä saa nauttia vehreästä luonnosta ja solisevista puroista. Ylempänä avartuvat upeat maisemat ympäröiviin vuorijonoihin. Helpoimmillaan upeiden maisemien äärelle pääsee vartin patikoinnilla helpohkoa polkua pitkin, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi piknikin ystäville. Maastossa pärjää lenkkareilla, mutta paikon polut kulkevat karuissa irtokivisissä paikoissa, jolloin vähän jäykempipohjaiset nilkkaan ulottuvat vaelluskengät ovat paras valinta. Paikalliset näyttivät kulkevan alueella myös vähän jämäkämmissä rantasandaaleissa. Patikkapäivän päättäminen idyllisessä vuoristoravintolassa tekee ulkoilupäivästä täydellisen.

Suomella pärjää

Espanjan aurinkorannikolla on mittava suomalaisyhdyskunta. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan, mutta valistuneet arviot kertovat alueella asuvan kohtuullisen aktiivisesti noin 25 000 suomalaista. Eritoten Fuengirolassa pärjää tavallisten asioiden hoidossa mainiosti suomen kielellä. Espanjalaisten kansainvälisten kielten taito ei ole kehuttava, joten vähänkin haastavamman asian hoitaminen vaatii kärsivällisyyttä, eikä google translatorista haittaa ole.

Sierra Nevadan, Toloxin ja Caminito Del Rayn jälkeen jää miettimään, että olisiko se omakin loppusijoituspaikka Espanjan aurinkorannikolla?