Peak Performace on viiden vuoden ajan valmistanut erityisesti touring- tai rando-hiihtoon tarkoitettuja hiihtoasuja. Edellisen kerran testasin Peakin Touring-pukua vuonna 2015.

Puku oli erinomainen, ja se oli aina viime päiviin saakka omassa aktiivikäytössä myös esim. retkeillessä, välikausien fillaroinnissa sekä melonnassa.

Lapin keväthanget kutsuvat

Testattava uusi Vispro on ensi kauden mallia ja saapuu kuluttajien saataville syksyllä 2020. Testipaikaksi ja -ajankohdaksi valikoitui keväinen Tunturi-Lappi runsaine lumineen ja vaihtelevine säineen. Ohjelmassa oli myös läskipyöräilyä, joten myös puvun monipuolisuus joutui testattavaksi.

Asun kalvo on takuuvarmaa Gore-tex Prota aiemman Gore-tex Activen sijaan. Recco-heijasteet löytyvät niin takista kuin housuista. Takin sisäpuolella on verkkotasku laskulaseille sekä vetoketjullinen povitasku. Vetoketjuissa on silikoniset vetimet, myös housuissa, joten vetoketjujen käyttäminen onnistuu myös hanskat kädessä. Ulkopinnassa on vasemmalla puolella rintatasku, hihassa hissilipputasku sekä kaksi kookasta vyötärötaskua. Touring-takin tapaan helma on nauhakiristeinen ilman lumilukkoa tai housuihin kiinnitettäviä lenkkejä. Selkäosan leikkaus on perinteisen laskutakin tapaan pidennetty. Ylipäätään takin helma on tuotu touring-takiksi aika alas.

Hihansuissa on perinteinen tarranauhakiristys, ja hupun kiristys ja vapautus hoituvat kätevästi yhdellä kädellä hyvin suunnitellun lukituksen ansiosta. Hupun alle mahtuu myös kypärä, ja sen etureunassa on pieni kovikelippa. Lippa osoitti tarpeellisuutensa vesisateella skinnaillessa.

Leikkaukseltaan takki on sopivan väljä, mikä mahdollistaa vähän pidemmätkin kurkotukset sekä alus- ja välivaatteilla puljaamisen. Leikkaus on kuitenkin vähän tyköistuvampi kuin perinteisissä vapaalaskuasuissa. Kaulus on korkeahko ulottuen reilusti leuan kärjen ylitse. Kauluksen sisäpinnassa on suun kohdalla ilmareiät, ja se on vuorattu miellyttävällä fleecellä. Takin ventilaatiovetoketjut on sijoitettu erinomaisesti kainalosta napaan vievälle linjalle, sille osalle, joka ei ole repun kiinnityshihnojen alla. Näin niiden käyttäminen onnistui helposti myös skinnailun ohessa ilman pysähdyksiä.

Housuissa kaikki kohdallaan

Housuissa on kohotettu vyötärö, ja se on sisäpuolelta vuorattu pehmeällä fleecellä. Housuissa on nappikiinnitys, joka varmistetaan kiinnityshaalla. Vyötäröllä on lenkit vyötä varten sekä tarranauhakiristys. Ventilaatiovetoketju on puolipitkänä lahkeen ulkoreunalla. Se on kaksisuuntainen, joten ilmanvaihdon kohtaa ja aukon suuruutta pystyy helposti säätelemään. Vetoketjun takana ei ole kangasta, joten avoimena se lepattaa laskiessa.

Taskuja on kolme. Kaksi kookasta reisitaskua sekä yksi pieni vyötärötasku, joka on hankalakäyttöisyytensä johdosta tarkoitettu oletettavasti avaimille tai muulle pienesineistölle, joita ei vuorilla tai tunturissa tarvita.

Lahkeissa on puhtaista touring-asuista poiketen lumilukot. Lahkeissa on pukemista helpottava vetoketju sekä nappikiinnikkeet, mikäli monon varsi on normaalia randomonoa paksumpi.

Erinomainen myös käytännössä

Viisi vuotta sitten esitelty Tour-asu oli hyvä. Nyt sen pienet puutteet on korjattu, ja asun ominaisuuksien arviointi on enemmän mielipide-, istuvuus- ja näkemysasioita. Tarvitseeko touring-asun kauluksen olla aivan noin korkea? Ennen testiä koin sen liian korkeaksi. Pallaksen huipulla tuulen tuivertaessa navakasti vaihdoin mielipidettäni. Gore-Tex Pro on hyvin hengittävä kalvo/kangas, mutta vieläkin hengittävämpiä on olemassa. Testipäivinä keli vaihteli muutamasta pakkasasteesta +10 asteeseen, lämmittävästä auringonpaisteesta vesisateeseen. Loistavan ventilaatiosysteemin ansiosta puvun sisäpuolelle ei kertynyt tarpeettomasti kosteutta. Onko hihojen keltainen huomioväri hyvännäköinen? Ei kaikkien mielestä, mutta pienen turvallisuuslisän se tuo esimerkiksi sumussa laskiessa.

Toistoa

Kuten Tour-asun arviossa kirjoitin, asu on silloin hyvä, kun siihen ei juurikaan kiinnitä mitään huomiota. Näin on myös Vispron kanssa. Skinnailu, läskipyöräily sekä lumikenkäily sujuivat ongelmitta. Vispro on enemmänkin touring-henkinen vapaalaskuasu kuin pelkästään touringiin suunniteltu puku. Erittäin hyvä sellainen.