Haglöfsin Vassi on saanut nimensä Ruotsin Riksgränsenin laskettelukeskuksen vierellä sijaitsevalta Vassijohka-tunturilta. Tunturi on monelle suomalaisellekin skinnailijalle tuttu päiväreissukohde. Haglöfs lanseerasi noin kymmenen vuotta sitten vapaalaskuasu Vassin. Nyt mallinimi on kaivettu naftaliinista, ja ensi syksynä kauppoihin tulee uusi Vassi-mallisto. Ensimmäisissä kuvissa Vanha Vassi keväällä 2019 Vassijohkalla sekä alemmissa kuvissa uusi malli talvella 2020 Nisekossa.

Parhaista raaka-aineista

Vassin kangas on hyväksi havaittua, kestävää ja käypäisesti hengittävää Gore-Texin Pro Shelliä ja vetoketjut YKK:n. Takissa ja haalarimallisissa housuissa on Recco-heijasteet.

Takamaastokönyämistä ajatellen housujen lahkeissa on niin nappi- kuin tarrakiristykset ja lumilukoissa on silikoniset tarrapinnat. Molemmissa lahkeissa on kookkaat reisitaskut. Henkselit ovat pehmeät ja napakat, ja niiden leikkaus toimii erinomaisesti, joten olkaimet pysyvät hyvin harteilla. Istuvuutta kohensi myös vyötärön yläosassa oleva joustokangas. Lahkeet saa avattua koko matkalta, eli housut voi pukea myös monot jalassa. Ainoa asia, mitä hyvin leikatuista housuista jäi kaipaamaan, oli erilliset ventilaatiovetoketjut. Nyt ilmankierron lisääminen tapahtui avaamalla sivuvetoketjuja, ja vähänkään pidempi avaaminen teki housuista lepattavat. Käytännössä tuuletuksen järjestäminen housujen sisään vaati vetoketjun pitkää avaamista, kun yläpuolen ensimmäiset parikymmentä senttiä olivat takin alla. Yksi kehitysvaihtoehto voisi olla jakaa sivuvetoketju kahteen osaan, jossa kummassakin olisi kaksi vedintä. Toinen idea voisi olla nepparikiinnitys puolivälissä reittä.

Takissa on myös kaikki, mitä takamaastoon tarkoitetulta laskutakilta odotetaan. Hihansuiden tarrakiinnitykset, näppäräkäyttöinen huppu, jonka saa napakasti niin pipo- kuin kypäräpäisen kuupan ylle. Lumilukon saa halutessa kiinnitettyä myös housuihin. Väljä leikkaus oli toimiva myös repun kanssa laskiessa. Taskuja on kaikkiaan kuusi. Kaksi rintataskua, kaksi vyötärötaskua sekä kaksi povitaskua. Kaikki ovat tilavia ja helppokäyttöisiä. Vasemman rintataskun vetoketju on suojattu pienellä listalla, ilmeisimmin muotoilullisista syistä.

Oivallista suunnittelua

Ennakkoon arvelin olkapäiden etupuolelle viistoon sijoitettujen ventilaatiovetoketjujen jäävän repun viilekkeiden alle piiloon. Arveluni oli väärä. Ne on sijoitettu oivallisesti, ja niiden käyttö oli poikkeuksellisen sutjakkaa. Ventilaatiovetoketjujen vieressä on taskut, joiden kanssa vetoketjut menivät alussa sekaisin.

Kaulan alueella vetoketjun sisälista on levennetty ja sen saa kiinnitettyä napeilla, mikäli haluaa pitää vetoketjua avoimena. Listassa on myös hengitysreiät, joiden sisäpuolen ympärillä on miellyttävää mikrokuitua. Erinomainen ominaisuus kehnoilla keleillä noustessa.

Takin sisäpuolella on kaksi verkkotaskua esimerkiksi laskulaseja varten. Laskulaseille löytyy myös puhdistusliina toisesta rintataskusta.

Toimii myös käytännössä

Puvun testi tapahtui Japanissa viikon reissulla. Sinä aikana asun yksityiskohdat osoittautuivat oikein toimiviksi, suorastaan miellyttäviksi. Kangas hengitti hyvin torjuen sateelta ja tuiskulta. Vetoketjut ja kiristykset toimivat moitteetta. Asun suunnitteluun on käytetty aikaa ja vaivaa, ja se tuntuu myös käytössä. Asussa oli kaikki mitä tarvitaan, muttei mitään turhaa.

Materiaalit kestivät testiviikon erinomaisesti. Viikon kohtuullisen rankan käytön jälkeen puku oli edelleen kuin uusi. Oli kyse tarranauhoista, vetoketjuista tai muista asun ominaisuuksista, kaikki oli suunniteltu kestämään ja käytettäväksi hanskojen kanssa. Asusta huokui se, että se on tehty kestämään myös todella haastavissa olosuhteissa.

Syksyllä kauppoihin tuleva mallisto saanee paikkansa aktiivilaskijoiden keskuudessa. Monipuolinen puku sopii varmasti myös muihin lumiaktiviteetteihin, joten sitä nähtäneen myös esimerkiksi lumikenkä- tai läskipyöräreiteillä.