Koviin pakkasiin tarkoitettujen kenkien haasteena on ollut niiden suuri koko sekä paino. Merrell toi syksyllä markkinoille koviin pakkasiin tarkoitetun Thermo Glacier Mid WTPF -kengän. Kengän testauksen valmistuminen kesti poikkeuksellisen pitkään, sillä kovia pakkasia ei ollut – ei edes Siperiassa.

Kävin Siperiassa joulukuussa, ja siellä oli tarkoitus kokeilla kenkiä erityisesti kovassa pakkasessa. Ei onnistunut, sillä pakkasta oli kylmimmillään vain –10 astetta. Koska rojuja oli reissussa mukana muutenkin huomattava määrä, testikengät olivat ainoat mukanani olleet ulkoilukengät. Jalkani saivat viikon aikana todellista lämpöhoitoa.

Ei tarjonnut Etelä-Suomikaan pakkasia tammi–helmikuussa eikä edes Ylläs maaliskuussa. Ylläs hemmotteli sentään –15 pakkasella, eikä varpailla ollut mitään hätää useamman tunnin aktiiviulkoilun aikana – niillä oli suorastaan kuuma. Itselläni on myös hyvä ääreisverenkierto, ja monesti kävi niin, että reissutoverini kertoivat kylmistä tuntemuksista paljon ennen minua.

Kengän vanu on Primaloftin Gold Aerogeliä (400 g), ja varressa on 200 g M-Select Warm -lämpövanua. Merrellin mukaan ääriolosuhteiden testeissä (+60°/–78°) jalkineen sisäpuoli pysyy kuumassa 10° viileämpänä ja kylmissä olosuhteissa 14° lämpimämpänä.

Soveltuu moneen

Ylläksellä kengillä patikoitiin, lumikenkäiltiin sekä läskipyöräiltiin. Nilkan nauhoitus on toteutettu siten, että säären nauhakiinnikkeet lukitsevat nauhan paikalleen. Tämä mahdollistaa nilkan löysemmän nauhoituksen ja paremman liikkuvuuden esimerkiksi pyöräillessä. Toisaalta nilkan saa erittäin napakaksi, jos esimerkiksi liikkuisi liukulumikengillä.

Keveä, mukava ja pitävä

Thermo Glacierin erityisominaisuus on sen koko. Ulkomitoiltaan se on jämäkän vaelluskengän kokoinen, ja paino on myös samaa luokkaa. Kovan pakkasen jalkineeksi se on suorastaan siro. Kengän pinta on nahkaa, ja hyvin suunnitellun nauhoituksen ansiosta se istui uutenakin jalkaan oikein mukavasti. Tosin Merrellin kengät ovat aina hyvin muotoiltuja. Askelluksen mukavuutta lisää AirCushion-välipohjallinen. Ulkopohjassa on Vibramin Arctic Grip -pitopohja. Pitopohja on hyvä, sillä kevätaamun liippaantuneilla teillä patikkatoverit horjahtelivat alamäissä, kun oma kulkuni oli vakaata.

Nilkkapituinen kenkä on ongelmissa syvässä hangessa, mutta säärystimillä saa torjuttua kengän sisälle pyrkivän lumen. Säärystimien kiinnityslenkki on varpaiden päällä nauhoituksen edessä.

Minulla on ollut jo vuosia nahkaiset pakkassaappaat, joissa on huopasisäkenkä. Ne ovat huomattavasti raskaammat ja kehnommat kävellä kuin nyt testaamani Merrellit. Vaikka pakkaset jäivät kokematta, luotto Merrelliin on kova. Pakkassaappaat lähtevät kiertoon. Tarvitsetko vähän käytettyjä pakkassaappaita kokoa 42,5? Annetaan tarvitsevalle.

Merrelleiden suositushinta 209 euroa huhtikuussa 2020.