Sain testattavaksi Bollé Nevada lasit, jotka ovat Alexis Pinturaultin nimikkomalli, Ranskan trikolorin väreissä. Ranskalainen Bollé on ylistänyt omaa Phantom Photocromic NXT linssiä, jonka valon suodattuvuus riippuu ympäröivän valon ja UV-säteilyn määrästä.

Linssien vaihto on harvalle mieleen, joten kirkkauden mukaan muuntuva linssi on monelle laskijalle erityisen mieluisa ominaisuus. Muistan saaneeni ensimmäisiä photokromaattisia laskettelulaseja testattavaksi noin 10 vuotta sitten. Silloin suurimmaksi ongelmaksi muodostui ympäröivän valon muutoksiin reagoimisen hitaus. Silmälle tuli haastavia hetkiä, kun laski valosta varjoon tai päinvastoin. Linssi seurasi muutosta muutaman sekunnin viiveellä. Nautiskelevalle laskijalle ongelma ei ollut silloinkaan järisyttävä, mutta vähän ärsyttävä kylläkin. Jäin silloin odottavalle kannalle ja nyt odotus on päättynyt.

Bollén Phantom Photocromic NXT on nopea. Sen sopeutuminen on niin nopeaa, ettei sen toimintaan kiinnitä huomiota. Linssi reagoi ympäristön kirkkauteen sekä UV-säteilyyn, joten se reagoi myös pilvien läpi tulevaan, joskus yllättävänkin kirkkaaseen valoon. Linssi tarjoaa luonnollisesti UVA/UVB suojauksen. Linssin toiminnan myötä laseja ei nostele niin useasti otsalle, kuin perinteisten lasien kanssa tekisi.

Erilaiset selfiet

Linssin toiminnan huomaa myös esimerkiksi selfietä ottaessa. Pilvisellä kelillä silmät näkyvät läpi selkeästi ja auringossa linssin pinta peilaa voimakkaasti. Testilaseissa on Phantom Vermillon Blue linssi, joka sopii hyvin erilaisiin sääolosuhteisiin. Linssin reuna-alueilla ei näkynyt minkäänlaisia taittovirheitä. Siitä osa kiitos kuuluu sylinterimäiselle tuplalinssirakenteelle. Joka suuntaan kaartuvia linssejä on haastava valmistaa ilman reuna-alueiden taittovirheitä.

Linssit huurtuivat noin 20 testipäivän aikana vain kerran. Sappeen huipulla oli aurinkoa ja lämpötila vähän plussan puolella. Rinteen puolivälistä alkoi varjo ja muutaman asteen pakkanen. Siellä jauhoi myös lumitykit lisää valkoista kultaa rinteeseen, lisäten ilman kosteutta. Tämä yhdistelmä oli Bollélle liikaa. Uskoakseni tilanne olisi ollut erittäin haastava myös muille laskulaseille. Lasien huurre katosi alas hissijonoon ennättäessä.

Linssin ulkopinnalla on Carbo-glass Anti-Scratch naarmuuntumista estävä kalvo. Testipäivien aikana linssit pysyivät naarmuttomina, joskaan mitään ihmeempiä syitä naarmujen syntymiseksi ei ollut. Joskus tosin naarmuja laseihin ilmaantuu, esim. kuljetuksen yhteydessä.

Mukava iholla

Ihoa vasten tuleva pehmuste on erittäin miellyttävä. Siinä on kolme kerrosta. Ihoa vasten on mukava fleece ja vaahtomuovia on kahta eri joustavuutta. Testipäivien jälkeen pehmuste näytti edelleen uudelta ja tuntui kimmoisalta.

Vaikka lasit ovat ns. kehyksettömät, sisältä avautuu vain kohtuullisen laaja näkökenttä. Ilmeisimmin lasit ovat suunniteltu käytettäväksi kisakypärän kanssa, kisa- ja treenilaskuissa. Rinne- ja vapaalaskuhommiin näkökenttä tuntui rahtusen vajaalta. Lasit pysyivät hyvin paikoillaan kypärän päällä kiinnitysnauhan sisäpuolelle laitettujen silikoninauhojen ansiosta.

Lopuksi

Testasin laseja helmikuussa Etelä- ja Keski-Suomen rinteillä, kuvaushommien ohella. Maaliskuussa lasit pääsivät Espanjaan Sierra Nevadaan ja Baguieraan sekä Andorraan erittäin kirkkaaseen auringon valoon. Täydellinen sumusää jäi kokematta, mikä rahtusen harmittaa. Mikäli semmoisesta saan nauttia, lisään sen kokemuksen jälkikäteen.

Bollén Phantom Photocromic NXT -linssi on erittäin hyvä. Siitä on saatavana myös puolipolarisoiva versio, joka leikkaa voimakkaammin esimerkiksi jäisestä lumen pinnasta tulevia heijastuksia. Lasin laatuvaikutelma on mainio ja ainut asia, johon oikeasti kiinnitin arvostelevasti huomiota, oli näkökentän laajuus. Ensi kaudeksi Bollén Bollén Phantom Photocromic NXT -linssejä on tarjolla useammalla eri kehysvaihtoehdolla. Syksyllä saan laittaa ostolaskuhousut jalkaan ja ostaa vapaalaskuhenkisemmät, laajemman näkökentän Bollét. Sitten pärjään yksillä laseilla, ilman linssin vaihtoa, kaikissa laskusäissä.

Testatun lasin hinta maaliskuussa 2020 179 euroa.