Outdoor-toimittajana saan testata työkseni useita erilaisia vaatteita ja varusteita. Lainaksikin suksia saan, mikäli semmoisia tarvitsen. Olen pitänyt itselläni yhden suksiparin ”takakontissa” eräänlaisena työjuhtana yllättäviä tarpeita tai fiilistelyreissuja varten. Laskin useamman kauden Volkl 98-suksilla, joissa oli Markerin King Pin-siteet.

Setti oli hyvä, joskin vähän ylämäkipainotteinen. Niillä oli kiva kilkutella ylöspäin, mutta kovalla alustalla rahtusen löysät. Tälle kaudelle hommasin uudet sukset, Atomic Backland 107, Shift-siteillä. Siteistä tulee myöhemmin oma tarinansa. Lyhyesti niistä, ne ovat hyvät siteet.

Lähdin hakemaan itselleni 95-99 mm. vyötäröllä olevia all-mountain tai vapaalaskusuksia. Sukset ovat useimmiten käytössä kuvauksissa tai Ylläksen lomalla kilkutellessa. Kuluvana talvena oli jo varhain tiedossa Siperian ja Japanin hiihtoreissut, joten GoExpo-messuilla tuli hypisteltyä myös leveämpiä lankkuja.

Keveys valttina

Backlandien keveys (1 550 g / 182 cm) ja keskikohdan camper (70%) nostivat kiinnostuksen kyseistä suksea kohtaan. Kiinnostusta kohotti laskututtavani, joka kehui suksien rinneominaisuuksia. Niistä osa-ansio kuuluu koko suksen pituudelta kulkevalle hiilikuitulaminaatille. Kärjessä on Atomicin kovasti mainostama HRZN-teknologia, jonka avulla kärjestä on saatu leveä, eloisa ja kestävä. Teknologian ainutlaatuisuus ei ole auennut vieläkään. Kärki toimii hyvin pehmeässä lumessa, ei siinä mitään.

Suksessa on sandwich-rakenne, pitkällä sidewallilla. Ratkaisu on tuttu myös kepinkiertäjien kisasuksista.

Kepeä käyttää

Monipuolisuus oli tärkein ominaisuus, jota sukselta hain. Atomic Backland 107 on sitä. Suksi on parhaimmillaan pehmeässä lumessa. Leveäksi sukseksi se on yllättävän ketterä ja leikkisä. Sivakalla saa laskea kunnon kyytiä, ilman pelkoa ominaisuuksien loppumisesta. Kovalla alustalla kanttia saa polkea ihan huolella, jos haluaa leikkaavin käännöksin laskea. Ihan niin helppo suksi ei ole rinteessä, kun messupuheiden perusteella oletin. Ei näiden kanssa kuitenkaan ongelmiin joudu. Ihan hyvää haipakkaa voi myös rinteessä laskea.

Skinnaillessa suksi on kepeä ja vakaa. Leveä suksi on rahtusen haasteellisempi kaltevaa pintaa kilkutellessa. Ylämäkikäyttäytymisestä ei löydy mitään moitittavaa, ei vaikka skinit ovat edellisistä suksista, eli muutaman millin liian kapeat.

Suksilla on nyt laskettu viikko Siperiassa ja viikko Japanissa. Lisäksi muutamia päiviä Etelä-Suomen hiihtokeskuksissa. Näin jälkikäteen ajateltuna ostokseni oli ihan hyvä. Opetus kuitenkin on, että mikäli vain mahdollista, sukset kannattaa testata ennen ostamista.

Mitat

Suksen mitat 189 cm: Kärki 138, vyötärö 107 ja kanta 125 mm. Kääntösäde 19,5 metriä

Suksesta saatavana myös pituudet 175 ja 182 cm.

Ohjehinta 699 euroa.

Lisätietoa