Puola ei nouse ensimmäisten maiden joukosta mieleen, kun miettii hiihto- tai retkeilykohdetta. Zakopanen ympäristössä kohoavat Tatra-vuoret tarjoavat kuitenkin erittäin maukkaita mahdollisuuksia niin lasketteluun kuin patikointiin ja pyöräilyynkin.

EU:in liittymisen jälkeen Puolaan on pumpattu mittavasti tukirahaa, niin infrastruktuurin kohentamiseen kuin matkailupalveluiden kehittämiseenkin. Tukirahojen myötä päätiet ovat jo käypäisessä kunnossa ja erilaisia uusia kylpylähotelleja ja hiihtokeskuksia on noussut myös Zakopanen ympäristöön kymmenittäin.

Hiihtoturistille panostukset tarkoittavat moderneja tuolihissejä sekä tehokkaita lumetusjärjestelmiä. Myös rinnekahvilat ovat uudehkoja hirsirakennuksia. Useimmiten rinnekahvilat toimivat Suomesta tutulla itsepalveluperiaatteella.

Rajankäyntiä

Tatra-vuoristo jakaantuu Slovakian ja Puolan kesken. Maiden välillä kulkeva raja on EU:n sisäraja, joten maan vaihtaminen sujuu helposti, kuin Suomesta Ruotsiin menisi. Zakopanen seudulla rajan molemmin puolin on hiihtokeskuksia, joissa osassa käy jopa sama hissilippu. Lyhyimmillään Puolan ja Slovakian hiihtokeskusten ero on alle kymmenen kilometriä.
Tatra Super Ski  ja PKL Pass ovat Tatran alueen muutaman keskuksen yhteislippujärjestelmiä. Sinällään Puolassa yhteisliput ovat aika harvinaisia ja monissa keskuksissa on oma hissilippunsa. Keskukset ovat pääsääntöisesti aika pieniä, parin kolmen hissin keskuksia. Usein seuraava hiihtokeskus on näköetäisyydellä edelliseen.

Kaunis Zakopane

Zakopanen kaupunki on tunnettu puolalaisten lomakohde, niin talvella kuin kesällä. Vuoriston kupeessa sijaitsevan pikkukaupungin väkiluku kolminkertaistuu lomasesonkeina. Idyllisessä kaupungissa on paljon nähtävää ja ravintolatarjonta on runsas.

Halvinta majoitusta tarjoaa kodit. Lähes jokaisessa Zakopanen kodissa on huone tai pari, jota vuokrataan lomalaisille. Tämä tulo on verotonta, joka selittää niiden yleisyyden. Talot ovat isoja, sillä vierashuoneiden lisäksi niissä asuu useimmiten useampi sukupolvi.

Erikoiset ylämaalaiset

Puolalaiset puhuvat highlandereista, kun puhuvat Tatralla asuvista kanta-asukeista. Heitä pidetään jääräpäisinä, muutosvastaisina ja heitä on turha neuvoa. EU:n tukirahojen vastaanottamiselle he ovat kuitenkin suhtautuneet suopeasti. Heillä on kuitenkin hallussaan laajoja maa-alueita ja liki kaikki alueen pienimuotoinen yritystoiminta, joten heimolla on huomattavasti valtaa alueella. Viides Tatralla asunut sukupolvi lasketaan vasta highlanderiksi. Olennainen osa ylämaalaisten elämää on kirkossa käynti. Mikäli joku alueen perhe ei kirkossa käy, syitä ryhdytään kyselemään aika hanakasti. Mikäli Tatralla saa kehnoa palvelua, olet todennäköisesti tekemissä highlanderin kanssa.

Upeita kylpylöitä

Tatralla on lähellä maan pintaa lämpimiä lähteitä, joiden tuottaman lämpöenergian avulla alueella on lukuisia, tietysti uusia, kylpylöitä. Ne ovat todella massiivisia ja allastarjonta täyttää paatuneimmankin vesipedon toiveet. Koska energia on liki ilmaista, ulkoaltaita on laitettu reippaalla kädellä. Mikäs se on uidessa katsella tähtitaivasta ja ihailla Tatran jylhää silhuettia.

Touring-hiihto suuressa suosiossa

Vuorilla kulkee aurauskepeillä opastettuja touring-hiihtoreittejä. Ne näyttivät olevan erittäin suosittuja. Reittien varrella on myös vuoristomajoja, joista saa ostettua ruokaa ja juomaa suomalaisittain erittäin kohtuullisella korvauksella. Majoissa sai myös syödä omia eväitä, mikä näytti olevan yleinen tapa. Moni osti kuuman teen ja söi repusta oman eväsleivän.

Hintataso houkuttelee

Zakopaneen pääsee Suomesta helpoiten lentämällä Krakovaan, josta on liikenteestä riippuen 1,5–3 tunnin automatka Zakopaneen. Maan hintataso on erittäin kohtuullinen: aikuisen päivälippu maksaa noin 22 euroa, rinnelounas oluineen noin kahdeksan euroa ja pitkä illallinen kahdelle noin 70 euroa.

Mikäli omatoimimatka Tatralle innostaa, kannattaa kääntyä Zakopanessa toimivan Tatra Heroes matkatoimiston puoleen. Toimiston väki elää ulkoilmaelämää, joten heillä on erinomainen tietämys alueen palvelutarjontaan.

Vierailin Puolassa kevättalvella 2019. Sen verran alueeseen tutustuin, että hinku käydä siellä uudelleen, mieluusti kesällä, on aika voimakas. Tatralla on erittäin makoisan oloisia vaellus- ja pyöräilyreittejä.

Värkkäsin Puolan vierailustani tarinaa myös Lumipallo.fi -sivustolle