Sain testattavaksi amerikkalaisen Mystery Ranchin Terraplane rinkan. Merkki oli minulle tuntematon, mutta googlauksella kävi ilmi, että merkki on tullut tunnetuksi mm. armeijan reputtajana.

Rinkan ensisilmäilyllä vakuuttuu siitä, että tuote on tehty kestämään. Myös painoon kiinnittää huomiota, rinkka tuntuu painavammalta kuin ilmoitettu paino. Ilmoituksen mukaan painoa pitäisi olla 3,3 kg. Rinkka vaakaan ja saa huomata olevansa väärässä, vaaka näyttää samaa lukemaa kuin ilmoitettu. 82 litran tilavuudella varustettu Terraplane on suunniteltu vaativille pitkille vaelluksille ja retkikunta käyttöön.

mysteryranch-7

Remmejä riittää

Erilaisia kiinnitys- ja kiristysremmejä on paljon. Aluksi niiden kanssa oli suorastaan ihmeissään. Kiinnitys ja kiristysremmejä on jopa sisäpuolella. Koska testipäivien ajaksi ei ajoittunut mitään pidempää retkeä, ominaisuuksia piti testata vähän keinotekoisesti.

Kestävyyttä ja repun säätömahdollisuuksia kokeilin laittamalla tyttäreni (145 cm, 32 kg) reppuun. Hän vaihteli paikkaa ja painopistettä. Rinkan olkahihnat ja lannevyö ovat helpot säätää ja siten korjata painopisteen muutoksia. Mahdottomia ei tietenkään pysty säätämään, mutta Terraplanen säädettävyys on huippuluokkaa. Yksi syy hyvään säädettävyyteen on runko ”mountain frame”, joka mahdollistaa poikkeuksellisen laajat korkeussäädötkin. Runko myös istuu selkään hyvin, heti ensimetreistä alkaen. Kaikki remmit ovat säädettävissä myös korkeussuunnassa, joten Terraplanen saa riittävällä kärsivällisyydellä sopimaan jokaiselle aikuisen kokoiselle vaeltajalle. Vaikka rinkka on tilava, sen selkäosa ei ole liian leveä. Sauvojen kanssa retkiluistelu sujui mukavasti, ilman käsivarsien hankaamista repun reunaa vasten.

terraplane_15-profile

Useita taskuja

Pääliläpässä on kaksi taskua, esimerkiksi kartalle ja eväille. Pohjassa erillinen tilavampi osasto esim. keittimelle, makuupussille tai märille tavaroille. Erikoinen ratkaisu on etupuolella olevat ”torpedo-taskut”. Niille löytyi käyttöä retkiluistinten kuljetustaskuina.

Lastaaminen sujuu perinteisesti yläkautta, mutta halutessa myös sivusta, siellä olevan vetoketjun ansioista. Tämä on mainio ominaisuus, sillä perinteisesti se ensimmäiseksi tarvittava tavara on se pohjimmaiseksi pakattu. Molemmilla sivuilla olevat kompressihihnat ovat helppokäyttöiset ja toimivat. Niiden avulla saa taakan kiinteäksi paketiksi ja lähelle selkää.

Erilaisia kiinnityslenkkejä Terraplanessa on useita erilaisia. Myös perinteiset lenkit hakuille löytyvät. Tämä on joillekin, hilujen virittelyä rakastaville, tärkeä ominaisuus. Itse pyrin pakkaamaan tavarat repun sisäpuolelle, ettei mitään putoaisi tai tarttuisi mihinkään kiinni.

mysteryranch-5

Läpän pienuus ihmetytti

Lumilukko on kaksinkertaista kangasta, joka lisää tunnetta kestävästä tuotteesta. Toisaalta pääliläpän pieni koko vähän arvelutti. Suihkuttelin vettä Terraplanen päältä ja yläviistoisista suunnista. Sisältö pysyin kuivana tässä testissä, eli kansi on tarpeeksi suuri yhdessä lumilukon kanssa. Jälleen tuntemus ja toteutuma eivät kohdanneet toisiaan.

Vetoketjut toimivat mutkattomasti ja soljet ovat riittävän suuret, että niitä pystyi käyttämään myös hanskat kädessä. Oikeastaan ainoa, mitä jäin kaipaamaan oli tasku lannevyöhön. Sekin lähinnä tottumuksesta. Taskujen virkaa korvasi kaksi juomapullotaskua lannevyön selänpuoleisissa päissä. Kankeahkolle keski-ikäiselle miehelle juomapullon ottaminen toppavaatteissa meni vähän venyttelyn puolelle. Takaisin laittaminen onnistui vasta kiukkutuhinan kera.

mysteryranch-3

Kestävä kangas

Varsinainen syy repun testattavaksi saapumiseen oli CORDURA® 500D uusi, kestävä kangas. Kestävyyttä tuli kokeiltua, tyttären lisäksi, 18 kg kahvakuulalla sekä neljällä parilla luistimia, ilman teräsuojia. Viiltoja ei syntynyt kankaaseen. Lisäksi paloherkkyyttä kokeilin kuljettamalla kynttilää repun pintaa pitkin. Kankaaseen ei tullut minkäänlaisia merkkejä paloherkkyydestä.

Testireissuja tehtiin myös ruokakauppaan. Koiranruokasäkki tuli kotiin rinkassa vaivatta. Vaikka Terraplane oli ensivaikutelmana aika rujo, käsitys muuttui käytössä. Siinä on paljon mahdollisuuksia erilaisiin kuljetusvaihtoehtoihin. Suuren rinkan tärkein asia on hyvä kannettavuus. Siinä Terraplane on suorastaan esimerkillinen. Vaikka Terraplane ei nyt päässyt käyttötarkoituksen mukaiseen testiin, ei tullut mitään epäilystä siitä, etteikö siitä saisi luotettavaa reissukaveria. Luultavasti hyvinkin monivuotista.

mysteryranch-6

Terraplane lukuina:

·        tilavuus 82 l

·        paino 3,37 kg

·        kangas 500D CORDURA®

mysteryranch-10

Sisäpuolellakin on kiristysremmejä sekä rinkan korkeuden säätö. mysteryranch-9Hihnojen kanssa saa olla tarkkana, että laittaa oikeat remmit oikeaan kohtaan.

mysteryranch-8Lannevyö on pehmeä, mutta jämäkkä. Istuu erinomaisesti parin käyttökerran jälkeen.