Muutaman vuoden ajan väkisinhiihtimien valmistajat ovat tuoneet tykö sivakoita, joita ei tarvitse juurikaan voidella. Olen tervehtinyt kehitystä ilolla, sillä perinteisen hiihto on jäänyt olemattomiin, kun en ole erityisen viehättynyt voidepurkkibileistä.

Yokon Optigrip sukset näyttävät tavallisilta suksilta. Pohjaa läheltä tihrustaessa siinä näkee pienen karheuden. Suksien mukana tuli myös pari purkkia ”litkuja”, joiden tarkoitus on pitää suksen pohja puhtaana ja toimintakykyisenä. Litkujen käyttäminen on helppoa. Purkeissa on oma pieni sieni, jolla sivellään suksen pohjaa ja annetaan litkun kuivua. Ja sitten ladulle.
yoko-4Poikkeuksellisesti testi kesti melkein koko viime talven, tai siltä osin mitä sitä Etelä-Suomessa oli. Ensi potkuista alkaen pidon tunsi. Ei tarvinnut pelätä lipsumisen myötä uhkavaa selän venähtämistä. Minua varoiteltiin kanssahiihtäjien toimesta siitä, että pakkasella suksi ei toimi. En voi allekirjoittaa epäluuloa, joskin kylmin keli taisi olla -10 asteen hujakoilla. Ainut kerta, kun hiihto muuttui tuskaisaksi, oli nollakelissä, jolloin satoi uutta märkää lunta ladulle. Se tarttui kuin takiainen suksen pohjaan. Vaikeuksia näytti olevan muillakin hiihtäjillä, joten en ollut ainoa kirosanavarastoa tyhjentävä väkisinhiihtäjä ladulla.
Se, että sai potkaista vauhtia huolettomasti, toi hymyn huulille. Pertsa voikin olla kivaa!
Testisukset olivat varustettu Rottefellan siteillä. Sen kummemmin en osaa siteitä arvioida muuten kuin, että hyvin toimi. Kosteana kertyvää lunta sai poistella siteestä, että monosta ennen monon kiinnittämistä.
yoko-1Kuulin ”varmalta taholta”, että Kiteen Suksitehtaan osakas, entinen ammattihiihtäjä, oli testannut tuotteitaan eri keleillä. Vertailukohtana oli maajoukkueen huoltamat, ”viimeisen päälle”, kisasukset. Keskimääräinen ero oli ollut 10 sek/km. Kilpasuksiksi Optigripeistä ei siis ole, mutta erinomainen helpotus harrastajahiihtäjälle. Yokojen myötä luisteluhiihto jäi taka-alalle, joten Optigrip ajaa asiansa, suorastaan mainiosti.

Perinteinen hiihto on mitä mainioin liikuntamuoto, joka on kehnoista talvista huolimatta kovassa nosteessa. Ainakin kalliimmat kisa- ja aktiiviharrastajan sukset ovat olleet monena talvena loppuun myydyt.

Viime talvena markkinoille tulvahti myös erilaisia nousukarva-teknologiaan pohjautuvia vaihtoehtoja perinteisen hiihtäjille. Niistä kuului myös hyviä kaikuja, muutaman soraäänen lisäksi. Pitänee kokeilla itse.

Maastohiihdossakin pidetään erilaisia testipäiviä. Niitä kannattaa hyödyntää, jotta löytää itselle parhaiten soveltuvan parin. Suksimallien sisälläkin on eroja, esim. eri painoisille hiihtäjille on eri jäykkyyksiä tarjolla. Väärän suksen valinta voi siis karahtaa kivelle kalkkiviivoilla. Kannattaa ostaa sukset sieltä, missä on ammattitaitoinen palvelu.
yoko-2Yhtenä testipaikkana toimi Vuokatin mainiot ladut. Niistä, kuten Ylläksenkin laduista pidetään erittäin hyvää huolta.