Mukavuus on noussut suureksi syyksi, miksi yhä useampi toteuttaa retkeilyvimmaansa Alpeilla. Ja miksi ei toteuttaisi? Hienot maisemat, hyvin merkityt reitit, hyvät palvelut reittien varrella ja kohtuullinen hintataso, ainakin Itävallassa. bgkesa2-84Lakanoilta-lakanoille retkeilyssä kannettaan vain pientä päiväreppua, jossa on lähinnä juotavaa, pientä purtavaa sekä kelin vaatimia lisävaatteita. Retkipäivä päätetään posliinilautasten ja viinilasien luokse.
Suomesta moni valitsee kohteekseen STS-Alppimatkojen Bad Gasteinin, jonne järjestetään viikon mittaisia valmismatkoja.
bgkesa2-9Vaeltajat jaetaan tasoryhmiin, joita voi vaihtaa viikon aikana. Opas pitää huolta reitillä pysymisestä ja muista järjestelyistä, joten reissaaja voi keskittyä maisemien ihailuun. Ja ihailtavaa todella riittää! bgkesa2-82Bad Gasteinin kyläkorkeus on 1 000 metriä merenpinnasta. Korkeimmillaan Bad Gasteinin alueella käydään liki 2 500 metrissä, joka tuntuu jo tasamaan kasvatin keuhkoissa pienenä happivajeena. Parissa-kolmessa päivässä elimistö tottuu korkeampaan ilmanalaan. yoko-1Alpeilla vaeltamisen tärkeimpiä varusteita on nilkkoja tukevat vaelluskengät. Luettelo hyvien alppiretkeilykenkien ominaisuuksista on ristiriitainen. Niiden pitää olla tukevat, pitävät, kevyet sekä pitävät. Reissullamme oli testissä kenkiin viime vuosina paljon panostaneen Haglöfsin mallistoa. Palautteen perusteella Haglöfsin omistavan Asicsin tuoma kengänvalmistustaito on siirtynyt myös Haglöfsin puolelle. Kengät saivat yksipuolisen ylistäviä kommentteja osakseen. bgkesa2-110Alpeilla keli voi vaihtua nopeastikin, joten kevyet kuorivaatteet on hyvä lisä päivärepussa. Oppaat luottivat sateiden lyhytkestoisuuteen ja käyttivät sateenvarjoja! bgkesa2-150Nousua voi helpottaa huomattavasti hyödyntämällä alueen hissiverkostoa. Graukogelin tai Stubnerkogelin maisemista pääsee huomattavasti helpommin nauttimaan hissien avulla. bgkesa2-6Itävallassa reitit merkitään karttoihin niiden yleisen vaativuustason mukaisesti. Koodisto on sama kuin laskettelurinteissäkin. Mustalla merkityt ovat erittäin vaativia, punaisella vaativia, sinisellä helppo ja vihreällä erittäin helpot. Vihreällä merkityt ovat usein myös esteettömiä liikuntarajoitteisia ajatellen. bgstubner-50Mustillakin reiteillä pärjää ilman köysiä ja hakkuja. Joissain hankalimmissa kohdissa on vaijereita, josta voi ottaa tukea. Värikoodi kertoo enemmänkin reitin teknisistä haasteista kuin kokonaisvaativuudesta. Mustat ovat jo sen verran haastavia, ainakin härmäläiselle, että maisemien katseleminen ei onnistu reittiä kulkiessa. Sen verran paljon pitää katsoa jalkoihin jokaisella askeleella. Onneksi voi pysähtyä, nauttia maisemista ja antaa hengityksen tasaantua. bg_kesa-19Alppimatkojen Salzburger Hof-hotellin olen jo aiemmin kehunut, mutta onhan se ylellistä käydä vaelluspäivän jälkeen kylpylässä saunomassa ja sen jälkeen mennä viiden ruokalajin herkulliselle illalliselle. Talveen verrattuna tunnelma hotellissa ja koko Bad Gasteinissa on hyvin erilainen kuin talvella. Lumiaikaan ihmisiä on enemmän ja selkeästi riehakkaammalla tunnelmalla.