Messila-12

Messilässä järjestettiin 16.1.2016 Scandinavian Outdoor Storen alppisuksien testipäivä. Usean merkin testipäivät ovat nykyään harvinaista herkkua. Edellinen oli useiden arvailijoiden mielestä n. 10 vuotta sitten järjestetyt edesmenneen Skimbaaja-lehden testikeskuskiertueet. Messilään oli tuotu testattavaksi kuuden eri merkin suksia: Atomic, Black Crows, Black Diamond,  Elan, Salomon sekä Völkl, yhteensä 115 paria.Messila-8

Testipäivän idea on yksinkertainen. Osta hissilippu, valitse sukset, joita haluat testata ja lähde mäkeen. Muutaman laskun jälkeen voit vaihtaa sukset seuraavaan kiinnostavaan suksipariin. Testaaminen on ilmaista. Erittäin kuluttajaystävällistä!

Messila-5

Hiihtokeskuksilla on useimmiten edustamistaan merkeistä jonkinlainen testisetti. Sitä pidetään monin paikoin vuokraamoissa sen verran piilossa, että vain tietoisimmat asiakkaat osaavat testisuksia kysyä.

Sukset ovat kehittyneet jatkuvasti viime vuosina. Muutama vuosi sitten huudettiin kohotettujen keulojen ja kantojen, eli ns. rockerin, perään. Pahimmillaan muoti tuotti melkoisia keinulautoja markkinoille. Nyt pahin rocker-vouhotus on ohitse. Kärjissä sitä edelleen käytetään kääntyvyyden helpottamiseksi. Kantarockeria on tarjolla joko erittäin maltillisena versiona tai selkeästi voimakkaammin kohotettuna erikoismallina takaperin laskeville ja hypyistä alas tuleville temppuilijoille.

Messila-32

Suksien valmistusmateriaali kirjo on kasvanut. Puu on edelleen suosituin perusraaka-aine, jonka ominaisuuksia täydennetään alumiinilla, hiilikuidulla, titaanilla, pellavalla tai vaikka Headin tapauksessa jopa grafeenilla. Modernit materiaalit ovat tehneet suksista yhä kevyempiä, suorituskyvyn kuitenkaan kärsimättä. Keveys myös vähän hämää vanhanliiton laskijaa, jolle paino=suorituskyky.

Messila-45

Yhä useammin sukset kuitenkin ostetaan nettikaupasta, jossa kokeilun mahdollisuutta ei ole. Mikäli vain mahdollista, suosittelen kokeilemaan erilaisia suksia ennen ostopäätöstä. Ja mikäli kotimaisen myyjän hinta ei ole täysin kuutamolla, suosi suomalaista. Ulkomaisesta nettikaupasta tilattuihin suksiin tulee useimmiten lisätä myös siteiden kiinnitys- sekä ensihuolto kustannukset. Loppulasku, ennen mäenlaskua, voi kääntyä selvästikin kotimaisen vaihtoehdon eduksi.

Messila-42

Toinen, tosin nykyisin harvinainen, haaste on tuotteen laatu. Aina silloin tällöin tehtailta tulee epäkelpoa kapulaa. Pieni kierous tai kantin koholla oleminen saattaa läpäistä tehtaan laadunvalvonnan. Nämä viat huomaa useasti vasta laskiessa. Ulkomaiselle nettikaupalle tuotteen palauttaminen, kun siihen on jo siteet ruuvattu voi olla mielenkiintoinen kokemus.

Messila-95

Lähtökohtaisesti kaikilla merkeillä on hyvät sukset jokaiselle laskijalle. Pieniä eroja kuitenkin löytyy, lähinnä materiaalien käytön osalta. Jollain merkillä voi esim. hiilikuitujäykisteet olla vain hitusen siteiden yli, toisella melkein koko suksen matkan saman kategorian suksessa. Nämä pienet eroavaisuudet antaa suksille pienen oman mausteensa. Ei olemassa yhtä hyvää suksea. On olemassa hyviä pareja laskijoiden ja eri suksien kesken. Itselle sopiva pari kannattaa valita huolella.

Messila-36

Tuotemerkeille, jotka lähtevät pitämään testipäivää, annan vinkin. Panostakaa henkilökuntaan. Asiantuntevat asiakaslähtöiset persoonat antavat tuotemerkistä huomattavasti paremman mielikuvan, kun ”jokupaikallinenjätkä”, joka on suksien luona rahan voimalla raahattuna. Asiakkailla on näin digiaikakaudella paljon tietoa varusteista. Fraasipankkiiri jää nopeasti tietävän asiakkaan tallaamaksi. Toinen tärkeä ominaisuus on kiinnostus ihmisistä. Oikean laskutavan ja -paikan kartoittaminen auttaa laskijaa löytämään unelmiensa kapulat. Sopivat välineet lisäävät mukavan lajin tuomaa mielihyvää. Samalla lajimme saa lisää alamäen ilosanomansaattajia.

Messila-56

Messilä tarjosi testille mainiot puitteet. Aurinkoinen pakkaspäivä ja hyväkuntoiset rinteet. Siinä kelpasi spekuloida välineiden eroista ja nauttia kartanotunnelmasta.