BadGastein-111Ulkoiluvaatteiden ympäristöystävällisyys on noussut viime vuosina suuresti esille muun ympäristöbuumin mukana. Suurin yksittäinen syy tähän on useista ulkoiluvaatteista, eritoten fleeceistä, irtoavat pienet pfc-yhdistehiukkaset (yksinkertaistettuna mikroskooppiset muovihiukkaset), jotka pesujen yhteydessä kulkeutuvat vesiin ja sieltä ihmiskehon sisäpuolelle. Myös vaatteiden valmistukseen liittyvät eettiset asiat ja energian kulutus on alan vastuullisuuskeskusteluissa mukana.  BadGastein-37Taisteluun pfc-yhdisteitä vastaan on ryhtynyt mm. Nikwax tarjoamalla erilaisia vesiliukoisia kyllästeitä, joiden avulla esim. puuvillasta saa sään kestävän. Saman suuntainen lähestyminen on ruotsalaisella Fjällrevenillä, jonka tiukasti kudottu puuvilla/polyester-sekoitekangas käsitellään keliltä suojaavaksi määräajoin ympäristöystävällisellä Greenland-vahalla.G58488002_58N_side

Peak Performance on lähestynyt ympäristön kuormitushaastetta toisesta näkökulmasta tarjoten huoltovapaamman vaihtoehdon. Kankaita värjätessä kuluu valtavasti energiaa värjäysveden lämmittämiseen. DryDye® on neljässä vuodessa kehitetty teknologia, jossa teknisen kankaan värjäämisen ei missään vaiheessa tarvita tippaakaan vettä. Siinä väri laitetaan kankaaseen paineistetun hiilidioksidin avulla. Menetelmän avulla energiaa kuluu 50% vähemmän, värjäämiseen liittyviä kemikaaleja tarvitaan 50% vähemmän ja hiilidioksidipäästöt ovat jopa 75% pienemmät, kuin perinteisin keinoin värjätyissä ulkoiluvaatteissa. Lisäksi näissä Dyedron-vaatteissa käytetty kangas on  pfc-yhdisteistä vapaista kierrätysmateriaaleista tehty. BadGastein-128

Kun Peak Performancen Dyedron mallisto lanseerattiin Münchenin Ispo 2015 messuilla. Tapasin kilpailevan merkin tuotantopäällikön kanssa ja keskustelimme Peak Performancen uutuudesta. Hän luonnehti DryDyea ”game changeriksi”. Liki kaikki vaatteiden valmistus on keskittynyt Aasiaan. Maanosassa on lähes kaikkialla puutetta puhtaasta vedestä ja energia tuotetaan useimmiten kivihiilellä. DryDye tuo helpotusta kumpaankin huoleen, säästää vettä ja vähentää merkittävästi kivihiilen tuomia hiilidioksidi- ja sen muita haitallisia päästöjä. G58488003_57T_mainDyedron takki ja housut tuntuvat normaaleilta topatuilta lasketteluvaatteilta. Ulkoasu on selkeän pelkistetty. Ominaisuuksia kuitenkin on, kuten lumilukot, säädettävä huppu, ventilaatiovetoketjut, sekä useita taskuja. DryDye® värjätyn kierrätyskankaan lisäksi ympäristöä on huomioitu käyttämällä kierrätysmateriaaleista tehtyä Thermo Cool™ vanua, vetoketjut on valmistettu kierrätyspolyesterista ja hihojen ja lahkeiden Velcro-kiinnitystarrat ovat myös kierrätysmateriaaleista tehty. Vaate on elinkaarensa päättyessä mekaanisesti kierrätettävä. Numerot kertovat vaatteen olevan hengittävä 10 000 g/m2/24h sekä vedenpitävyydestä kertova vesipilariarvo 10 000 mm. Kumpikin arvo on yleisesti hyväksi havaittuja ja riittäviä lukuja lasketteluvaatteissa kehnommillakin keleillä.BadGastein-38Joulukuussa 2015 testasimme kahdeksan toimittajan voimin Dyedron lasketteluvaatteita Bad Gasteinissa. Testipäivinä sää oli mitä mainioin, joten puvun keliltä suojaavat ominaisuudet jäivät kokeilematta. Ventilaatiovetoketjut olivat sitä vastoin käytössä, kun alppiaurinko lämmitti todella mukavasti. Pelkistetystä ulkoasusta huolimatta, kukaan ei jäänyt kaipaamaan mitään lisäominaisuuksia pukuun. Perustyylikäs estetiikka mahdollistaa takin käyttämisen myös normiarjessa. Video testireissulta: BadGastein_videoBadGastein-60Peak Performancen Dyedron mallisto kattaa nyt naisten ja miesten laskettelu takin ja housut sekä
t-paidat. Värivaihtoehtoja on kolme: musta, pinkki sekä flame-punainen. Mallisto täydentyy ja värivaihtoehdot lisääntyvät kaudelle 2016/17.BadGastein-68

Katso Video vedettömästä Drydye™ teknologiasta. 
Suuri ympäristöteko edelleen on, että ostaa tuotteita, jotka kestävät pitkään. Dyedron vastaa ensituntumalta myös tähän haasteeseen.

Dyedron Jacket Man_standing