Firma_luftaufnahme_12_01Atomicin, tai nykyisin Amer Sportsin, suksitehdas Itävallan Altenmarkissa on yksi talviurheiluvälineteollisuuden ympäristöasioiden edelläkävijöistä. Atomicin lisäksi tehdas tekee myös muita Amer Sportsin tuotemerkkien varusteita, kuten Salomonia ja Volantia. Ympäristön huomioiminen on kasvanut tärkeäksi osaksi kilpailua. Eritoten Keski-Euroopan markkinoilla uskottava ympäristöohjelma on ollut jo jonkun vuoden pakollinen osa liiketoimintaa, mikäli mielii suurten urheilukauppojen hyllyille tuotteita ylipäätään saada.

Toinen tärkeä vaikuttaja on kuluttajien, eritoten keski-eurooppalaisten, kiinnostus tuotteiden vastuullisesta puolesta, lajiominaisuuksien lisäksi. Kolmas on raha. Kun tuotteet tehdään energiatehokkaammin ja materiaalit kierrätetään huolellisemmin, niin säästyy ympäristön lisäksi selvää rahaa.BadGastein-116

Altenmarkin tehdas on saanut tunnustusta ympäristönäkökohtien huomioimisesta Itävallan maa- ja metsätalous-, ympäristö- ja vesihuoltoministeriöltä (BMLFUW). Laitoksen kaikki lämpöenergia tuotetaan sen läheisyydestä saatavalla biomassalla. Tehtaan jätteestä 48% kierrätetään jollain tavoin. Ympäristöprojektin myötä tehtaan jätemäärä on vähentynyt 11% vuoden 2012 tasosta. Ympäristöohjelma oli alkanut jo ennen vuotta 2012, joten vertailuluku antaa vähän väärän mielikuvan, kuinka paljon jätemäärä on todellisuudessa vähentynyt.
Atomic_Produktion-0310_rgbAmer Sportsin ympäristöohjelma on kauttaaltaan hyvin kattava. Henkilökunnan matkustaminen tehdään hyvin harkiten ja moniin pieniinkin ympäristön huomioimisiin, kuten vaikka papereiden tulostamiseen, on ohjeistukset. Ympäristön huomioiminen on laskettelun, ulkoilma-alan ja koko ihmiskunnan elinehto. Kun suuri yksikkö tehostaa toimintaansa se tarkoittaa suuria säästöjä, kuten tonneja vähemmän hiilidioksidipäästöjä tai rekkakuormittain vähemmän kaatopaikkajätettä. Siksi Amer Sportsin tehtaan tekemä työ ympäristön hyväksi on hyvin konkreettista.
BadGastein-112

Laskettelusuksen valmistuksessa on mallista riipuen noin 50 käsityövaihetta. Täysautomaattiset linjat vaatisivat noin sata kertaiset valmistusmäärät. Tämän johdosta myös henkilökunnan sitouttaminen ympäristöohjelmiin on hyvin tärkeä asia. Hukkapaloja tai poistettavia sekundatuotteita syntyy vähemmän motivoituneella henkilöstöllä. Prosessien onnistuminen ratkeaa aina viime kädessä ihmisten valintoihin tai huolellisuuden määrään. Tulosten perusteella Amer Sports on onnistunut tälläkin saralla.
AtomicProduction-0215
Kävin kahdeksan toimittajan kanssa testaamassa Atomicin uusimpia tuotteita Bad Gasteinissa  STS-Alppimatkojen reissulla joulukuussa 2015. Omiin jalkoihin löytyi Atomicin Vantage 90 all mountain-sukset ja Redster pro 120 monot. Suksissa on kevyt puuydin, jota on jämäköity titaanilaminaatilla ja hiilikuituverkolla. Testilaskut tehtiin hyväkuntoisilla hoidetuilla rinteillä, joissa suksi oli eloisa ja herkkä. Kovassa rinnelaskussa suksi hieman sorti, mikä ei ole yllätys. Kyseessä on yleissuksi kaikkiin olosuhteisiin. Näillä testilaskuilla Vantage on hyvä, kevyt ja ketterä all mountain suksi, josta on kaveriksi ihan rapsakoihin rinnelaskuihin. Pehmeän lumen ominaisuuksia ei päästy tällä reissulla kokeilemaan.

untitled-1Monot ovat 97 mm lestillä, jämäkät racing-henkiset monot, jotka tuntuivat omien vapaalaskumonojen jälkeen pataraudoilta. Monot laitettiin jalkaan ilman asianmukaista lämpömuokkausta.Käytössä ne kuitenkin joustivat kuormitusmäärän kasvaessa. Soljet ovat jämäkät ja helppokäyttöiset myös hanskat kädessä. Sisäkenkä tuntui miellyttävältä ja lämpimältä. Monossa on perinteiset kanttikulman ja kallistuksen säädöt, jotka jäivät sujuvasti kokeilematta. Laskiessa jalan liike välittyi jämäkästi eteenpäin, kuten kisamonoissa kuuluukin.AE5012860_REDSTER_PRO_120_jpgToimittajaryhmä testasi kaikenlaisia Atomicin ja Salomonin suksia sekä monoja, monenlaisin valmiuksin. Testin jälkeen moni toimittaja kertoi menevänsä monokauppaan. Modernit monot ovat selkeästi keveyemmät ja mukavammat, mutta silti suorituskykyisemmät kuin esim. 10 vuotta vanhat. Vapaalaskumonoista tutut kävelyvapauttimet sekä kumipohjat lisäävat käyttömukavuutta huomattavasti. Ympäristöasioiden huomioiminen ei ole vienyt terää tuotekehitykseltä. 
BadGastein-146