BadGastein-133Bad Gastein on suomalaisten suosituin alppikohde. STS Alppimatkat on Suomen ylivoimainen markkinajohtaja hiihto- ja alppimatkoissa. Heidän ykköskohde on Bad Gastein, jossa heillä on kuusi omaa hotellia, tunnetuimpana Hotel Salzburger Hof. Kaikki STS:n hotellit ovat vierekkäin, joten ero niiden kesken on lähinnä tunnelmassa, tasokkaita kaikki.  Niissä on hiihtäjän hyvä olla. Ski Lodge Reinekessä on suomalainen hotellinjohtaja Hanne Mäkinen.

BadGastein-183

Olen käynyt Bad Gasteinissa kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran lasten kanssa joulua viettämässä ja toisen joulukuussa 2015 toimittajaryhmän isäntänä. Matkan teemana oli ekologinen alppimatkailu. STS:n lisäksi matkalla esiteltiin Peak Performancen, Atomicin ja Salomonin ympäristöpanostuksia. Niistä enemmän blogissani lähipäivinä.BadGastein-48

STS on panostanut ympäristön huomioimiseen hyvin paljon, eritoten Bad Gasteinissa. Kohteisiin lennetään moderneilla vähemmän polttoainetta kuluttavilla koneilla, rakennusten lämmityksessä hyödynnetään alueella olevia kuumia lähteitä, ravintoloissa käytetään mahdollisimman paljon paikallisia tai lähialueiden tarjoamia raaka-aineita. Viinivalikoimasta löytyy paikallisia luomuviinejä, jotka kelpasivat kranttuina tunnetuille toimittajille mainiosti, positiivisin arvioin. No, tunnetusti ilmainen alkoholi on toimittajan lempijuoma, mutta muitakin vaihtoehtoja oli tarjolla.BadGastein-72

Tällä kertaa toimittajaryhmä oli mitä mainioin, eikä toimitajuuteen liittyvää peruskyynisyyttä ollut havaittavissa missään vaiheessa matkaa. Reissumme pohjautui STS:n pikkujoulumatkaan, joka alkoi sunnuntaiaamulla päättyen myöhään tiistai-iltana. Bad Gasteinin sijainti reilu tunnin etäisyydeltä Salzburgin lentokentältä tekee siitä Alppien helpoimmin tavoitettavia kohteita. Perillä odottaa visuaalisesti erilainen alppikohde. Bad Gasteinin rakennuskanta on reilu sata vuotiaita useampi kerroksisia kivirakennuksia. Talot on rakennettu jyrkälle rinteelle, joka luo Bad Gasteinille ominaisen piirteen. Aina, kun lähtee johonkin suuntaan kulkemaan saa mennä ylä- tai alamäkeen.BadGastein-11Alkukaudesta johtuen kaikki rinteet eivät olleet vielä avoinna, mutta laskettavaa riitti hyvin vierailumme ajan. Avatut mäet olivat huippukunnossa, koko päivän. Bad Gasteinissa on erittäin moderni lumetusjärjestelmä, jolle kuuluu suuri kiitos avatuista rinteistä. Kylä on korkealla, 1002 metrissä, huiput reilun kilometrin korkeammalla. Korkeus auttaa talven tekoa ja tuloa sekä jatkaa talvea keväällä usealla viikolla. Kauden alku oli Alpeillakin lämmin ja monissa keskuksissa viivästynyt normaalitalvien aikatauluista. BadGastein-79Bad Gastenia ympäröivässä Gasteiner-laaksossa on laskettavaa 220 km, joka riittää himolaskijalle mainiosti muutamaksi päiväksi. Rahtusen kallimmalla Skiamade hiihtolipulla rahan vastineeksi 760 kilometriä rinnehubaa. Se kattaa lähilaaksojenkin hiihtokeskukset, joihin pääsee kohtuulisen hyvin juna tai linja-autokyydityksin. Bad Gasteinin vieressä sijaitseva Sportgastein rajoittuu Hohe Tauernin kansallispuistoon tarjoten oivia mahdollisuuksia puuterilumen pöllytykseen, mikäli luontoäiti on hoitanut riittävän lumetuksen.BadGastein-71Vierailun lyhyydestä johtuen pysyttelimme hotellimme läheisyydessä sijaitsevan modernin Stubnerkogel-hissin viereisillä rinteillä sekä Schlossalmin alueella. Monipuoliset rinnevaihtoehdot tarjosivat haasteita ryhmämme kaikentasoisille laskijoille.BadGastein-20Monesti porukka ratkaisee, onko reissussa kivaa vai kiristelyä. Tällä keikkalla oli kivaa, ei tuntunut työltä oikeastaan yhtään. Homma pelasi joka osa-alueella ja porukka viihtyi. Etukäteen ei voi tietää, miten 12 osin toisillensa tuntematonta ihmistä tulee toistensa kanssa reissussa toimeen. Nyt yhteinen sävel löytyi heti. Ansiota hyvälle yhteishengelle voi jakaa Saltzburger Hofin hienoille puitteille, mainioille makuelämyksille, Bad Gasteinin hyväkuntoisille rinteille sekä alppiauringolle. Eikä siellä Silver Bullet-ravintolan after skissäkään varsinaisesti tylsää ollut.  Huippujengiä huippumestassa!untitled-1

(kuva: Sanna Wallenius)
Alussa kerroin, että kävin Bad Gasteinissa silloin melkein neljä ja kuusi vuotiaiden lasteni kanssa.  Heille vierailu oli myös suuri nautinto. Lastenrinnealueet, Saltzburger Hofin lastenhuone ohjattuine ohjelmineen sekä hotellin kylpylä olivat jälkikäteen puhuttuna suurimmat reissunautinnot.  Eritoten se kylpylä!BadGastein-203Kummallakaan vierailulla en ole ennättänyt käydä Bad Gasteinin kuuluisassa luonnovesikypylässä Felsenthermessä.  Kuvien ja tarinoiden perusteella ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka.

BadGastein_video