Paganella 464

Brenta

Kun Pohjois-Italiassa sijaitsevassa Trenton kaupungissa katselee ympäröivä Dolomiitteja, katse kiinnittyy yhden huipun päälle olevaan antennirykelmään. Sen huipun toisella puolella sijaitsee pienehkö Paganellan hiihtokeskus.

Paganella 463 (1)

Paganellan iltatunnelmaa

Ylhäällä Paganellan alueen suurin taajama Andalo. Idylliseltä kylältä etelään katsoessa näkyy laskettelurinteet ja laakson toisella laidalla on kiipeilystä tunnetun Brentan kauniit huiput. Jotain erityisen kiehtovaa Dolomiittien paasimaisissa muodoissa on.Dolomiittien kauneuden taivastelun jälkeen ensimmäisiä muita havaintoja oli laskijoiden varusteet. Tyköistuvaa kisahenkistä vaatetta, joissa naisilla oli karvakauluksia ja blingbling-yksityiskohtia. Sukset olivat pukujen mukaisia, miehillä yleisimmät olivat kaupasta saatavat kisasuurpuikat tai jopa syöksysukset! Suurin osa laskijoista hallitsi vermeensä kohtuullisen hyvin, mikä lisää yllättävän paljon rinneviihtyvyyttä.Paganella 484Pieni kisa syntyy lähes poikkeuksetta, kun lasket oman elämänsä albertotomban ohi. He pyrkivät kaikin tavoin ottamaan kunniansa takaisin ohittamalla, vaikka taitotason merkittävällä ylittämisellä.

Paganella 477

Touringhiihtäjiä

Toinen huomiota herättävä ryhmä on touring-hiihtäjät, jotka kilkuttelevat vastavirtaan rinteessä. Osa asianmukaisesti rinteenreunassa ja sitten muutamat harrastajien maineenpilaajat keskellä hoidettua rinnettä. Suurin osa ylämäkeen kilkuttelijoista olivat keski-ikäisiä miehiä.Paganellassa on rinnekilometrejä on vaatimattomat 50, mutta ne ovat todella mielekkäät laskea ja tarjoavat matkalla upeita maisemia, mikäli malttaa niitä katsella. Rinteitä laskee mielellään useampaankin kertaan. Muutaman laskun jälkeen malttaa luoda silmäyksen Nuvola Rossa rinteeltä avautuville näkymille alas laaksoon Bolzanon ja Trenton kaupunkeihin.

Paganella 504

Maisema Gardajärvelle

Paganella 469

Uusvanhaa ravintolatunnelmaa

Rinteet olivat huippukunnossa ja niin kuulemma italialaisille rinnesahaajille pitääkin olla. Taukopaikkoja on vähintään riittävästi ja kaksi aivan uutta todella mukavaa rinneravintolaa. Erityisen nautittavaa oli syödä lounaaksi erilaisia paikallisia ruokia. Italialaista ruokaa on kehuttu paljon, eikä syyttä.Talvi 2014-2015 oli Dolomiiteilla lumipulan kausi. Erittäin modernin lumetusjärjestelmän ansiosta kaikki Paganellan rinteet oli saatu avattua joulukuun aikana. Rinteiden luokitusvärien laatijan ammattitaito vähän epäilytti, sillä sen verran viettäviä ovat siniset rinteet.

Paganella 490

Avojono

Hissikanta on suhteellisen uusia tuoli- tai gondolihissejä, joten vilkkaiden viikonloppujenkin jonoista selviää muutaman minuutin odottelulla. Hissijonotteluun liittyy suomalaisittain koomisia piirteitä, sillä paikoin paikallisilla on hirveä kiire hissiportin tai oven eteen odottelemaan seuralaisiaan, tukkimalla samalla muiden kulkeminen.Saman tyylistä käytöstä ilmenee myös, jos herrasmiehenä pidät esim. kahvilan ovea avoinna seuraaville. Saat todellakin roikkua oven kahvassa vaikka koko päivän, jos vain tulijoita riittää. Kukaan ei tarjoudu hommaan saatikka kiittele.

Paganella 527

BigAirBag junnuille

Paganella 515

Paganellan lastenalue

Paganella 4821

Rinnekirjasto

Parkki on pieni ja hyvin hoidettu. Sen boxit, reilit ja pressit olivat valittu freestyle aloittelijoita silmällä pitäen. Jatkuvasti avoinna olevasta BigAirBagista on iloa niille, jotka mielivät vetäistä ensimmäisiä kolmosiaan lumelle. Patjan hyppyrit olivat juuri ja juuri patjan korkuiset, joten ilmaa ei niistä kauheasti laudan tai suksen alle saanut.Lastenalueet ovat pieniä, mutta toimivan oloisia. Iloisista huudahduksista päätellen oikeinkin toimivia.Alueen erikoisuutena voi pitää rinnekirjastoa, joka löytyy Prati di Gaggia- hissin yläasemalta. Kirjoja lainattiin odotuksiin nähden yllättävän ahkerasti!Paganella on Norjan alppihiihtomaajoukkueen virallinen harjoittelukeskus. Norjalaislaskijat hymyilevät autuaasti alueen matkailumainoksissa. Kisarinne Olymponica 2 on hulppea ränni, jossa on jyrkkyyttä ja muotoja huippulaskijoiden taitojen kartuttamiseen. Normikäytössä rinteen jyrkimmällä seinällä näkee hyvin monenlaisia alastulovaihtoehtoja.

Kepinkierron suosio näkyi myös useina ratoina rinteessä. Paikalliset rataseurat suhtautuivat myötämielisesti kysymykseen saako radalla laskea? Rinneroilottelun lomassa pari kierrosta suurpujotteluradalla läskimmilläkin suksilla sai pulssin nousemaan ja hymyn kohoamaan naamalla entisestään.

Andalon afterski on leppoisaa jutustelua viinittelyn ja näppiruuan lomassa. Tunnelma kylässä oli hyvin leppoisa. Paganellan hiihtokeskus on Trenton ja Bolzanon asukkaiden viikonloppupaikka. Sen huomasi viikonlopun ruuhkista ja toisaalta arkipäivien tyhjistä rinteistä. Jokaisena viikonpäivänä Paganella tarjoaa idyllistä tunnelmaa, hyvää ruokaa, nautittavia rinteitä sekä hulppeita maisemia. Pari päivää hurahtaa Paganellassa hymy huulilla.Paganella 518